Προετοιμασία – Παρασκευή 35΄ Αναμονή τουλάχιστον 4 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

Για την πανακότα

300 ml γάλα πλήρες

1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη (10 γρ.)

620 ml κρέμα γάλακτος με 30%-35% λιπαρά

150 γρ. ζάχαρη

150 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σταγόνες)

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Λάδι καρύδας (ή άλλο λάδι εκτός από ελαιόλαδο), για τα φορμάκια

Για τη σάλτσα βύσσινου

1 κονσέρβα βύσσινο κομπόστα σε σιρόπι (425 γρ.)

100 ml κόκκινο κρασί ξηρό

1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης

2 καρφάκια γαρίφαλο

1 φετούλα φλούδα πορτοκαλιού (το εξωτερικό μέρος, χωρίς το άσπρο)

2½ κ.γ. κορν φλάουρ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πανακότα: Ρίχνουμε το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ και από πάνω πασπαλίζουμε τη ζελατίνη. Την αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει. Βάζουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη, να λιώσει καλά η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με τον αβγογδάρτη μέχρι να λυώσουν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας, έτσι ζεστό, μέσα στο μπολ με το γάλα και τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αλείφουμε τα μπολάκια ή φορμάκια καλά με λάδι και μοιράζουμε σε αυτά το μείγμα μας. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να πήξουν, για τουλάχιστον 4 ώρες. Μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα για να έχουν δέσει καλά.

Σάλτσα βύσσινου: Σουρώνουμε τα βύσσινα και ρίχνουμε το σιρόπι τους σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το κρασί, τα μπαχαρικά και τη φλούδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μείνει σχεδόν το μισό Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με έναν αβγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βύσσινα.

Σερβίρισμα: Βουτάμε για μερικά δευτερόλεπτα τα φορμάκια σε βραστό νερό και τα αναποδογυρίζουμε σε πιάτα, ώστε να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα τις πανακότες. Σερβίρουμε με τη σάλτσα βύσσινου.