Το SMS που εστάλη προς τα έξω, στις 19.55 της Πέμπτης, από μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, την ώρα που η Επιτροπή ακόμα συνεδρίαζε, ήταν μόλις τέσσερις λέξεις αλλά φανέρωνε τι ακριβώς επρόκειτο να ακολουθούσε: «Εχουμε επιδημιολογικό χαρτί. Δράμα», έγραφε, και αμέσως μετά, σχεδόν «καπάκι» ένα δεύτερο SMS που έγραφε «Κόκκινη η Αττική»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι η Αττική θα βαφτεί κόκκινη  αν εισακουστεί από την κυβέρνηση η εισήγηση των Λοιμωξιολόγων.
Μαθαίνω λοιπόν ότι  η Επιτροπή των ειδικών ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και για τις μεταλλάξεις του ιού και γι’ αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού. Η απόφαση αυτή ίσως να θέσει στον «αέρα» τον σχεδιασμό για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές της.  Απόφαση ωστόσο για τα σχολεία, έως αργά το βράδυ που συνεδρίαζε η Επιτροπή δεν είχε ληφθεί και θα απασχολήσει τους ειδικούς σήμερα, σε νέα συνεδρίαση.
***

Γυναικεία υπόθεση η μάχη των εμβολίων

Άρωμα γυναίκας έχει η μάχη για τα εμβόλια που διεξάγει τούτες τις ημέρες η ΕΕ. Μια πραγματική μάχη που δίνει η Κομισιόν με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να παραδώσουν τον ακριβή αριθμό των εμβολίων που δεσμεύτηκαν στην ώρα τους. Άρωμα γυναίκας όμως έχουν και οι ευθύνες της διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Και εξηγούμαι…
Η πρώτη ευρωπαία  των εμβολίων δεν είναι άλλη από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία αυτή κάνει το κουμάντο στη διάθεση των εμβολίων στις χώρες μέλη της ΕΕ και που λέει πως έχει πάρει το θέμα προσωπικά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο, όταν διαπιστώθηκε το μπάχαλο με τα εμβόλια, να τηλεφωνήσει η ίδια στον CEO της AstraZeneca, ζητώντας όχι μόνον να επισπεύσει τις παραγγελίες, αλλά και να τιμήσει το συμβόλαιό της εταιρίας.
Ακολουθεί η Στέλλα Κυριακίδου, η Κυπρία αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία.
Μαθαίνω πως έχει χάσει τον ύπνο της από το αλαλούμ που επικράτησε (και επικρατεί) με τα εμβόλια. Προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα θηρία των φαρμακευτικών εταιρειών. Αμέσως μετά είναι η επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τις φαρμακευτικές, Σάντρα Γκαλίνα. Ωστόσο δεν είναι, λένε στις Βρυξέλλες, ώρα για κριτική αλλά δεν είναι λίγοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που ανακαλύπτουν κενά στις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η απουσία ρήτρα παράδοσης εμβολίων. Τέλος στη μάχη των εμβολίων είναι και η γενική διευθύντρια του EMA (European Medical Agency) Εμέρ Κουκ η οποία και αυτή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
***

Πιέσεις και από την Ευρωβουλή

Τα προβλήματα είναι πολλά, δεν είναι μόνον ότι η AstraZeneca δεν κρατά τις δεσμεύσεις της. Είναι και μερικές χώρες που έκαναν του κεφαλιού τους. Η Δανία, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε όλα τα εμβόλια που πήρε ως πρώτη δόση και τώρα δεν έχει για δεύτερη δόση. Και αν δεν κάνει τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένο χρόνο, ακυρώνεται και η πρώτη δόση. Στο Ευρωκοινοβούλιο δίνουν τη μάχη ασκώντας πιεστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων, κυρίως ευρωβουλευτίνες μητέρες , από τις οποίες ξεχωρίζω την Ισπανίδα Ντολόρες Μονσεράτ και τη δική μας Μαρία Σπυράκη.
***

Με νομικά μέσα η εξασφάλιση των εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
***

Ο άνθρωπος των εμβολίων στο Υπουργικό

Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε ένας καλεσμένος. Ήταν ο άνθρωπος των εμβολίων Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία και της άφιξης των εμβολίων και των εμβολιασμών. Να σημειώσω ότι Πρωθυπουργός  είπε ότι όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες, και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει, καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί.

Ολοκληρώνεται, ανέφερε,  η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Ξεκίνησε η δράση στο Καστελόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι θέλουν και επιθυμούν να εμβολιαστούν.

***

Οι απάτες με τα διπλώματα οδήγησης

Εκτενής συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα διπλώματα οδήγησης υπήρξε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στην πραγματικότητα η συζήτηση έγινε για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα κυκλώματα της χορήγησης διπλώματος με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή να προτείνει μέτρα, που περιλαμβάνουν από κάμερες μέσα στα αυτοκίνητα, έως και τους εξεταστές να κάθονται στα πίσω καθίσματα. Καθώς και νέους τρόπους εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, αφού όπως πολύ σωστά ειπώθηκε ότι για να πάρεις δίπλωμα  θα πρέπει προηγουμένως να μάθεις να οδηγείς και  όχι όπως γινόταν πολλές φορές στο παρελθόν που πρώτα έπιανες το τιμόνι για να οδηγήσεις και μετά έπαιρνες το δίπλωμα. Με το νομοσχέδιο η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών θα γίνεται από  17 χρονών.

***

Και η φαρμακευτική κάνναβη

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η φαρμακευτική κάνναβη. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση (και με αρκετές δόσεις χιούμορ), όταν ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανάφερε πως θέλει να κάνει ένα αυστηρό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη και όχι  σαν αυτό που έκανε ο… Νίκος Καρανίκας. Είπε πως προωθεί αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο της φαρμακευτικής κάνναβης με σκοπό να διευρυνθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.  Να υπάρξει δηλαδή διευκόλυνση της εξαγωγής των  προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις με τη πιο σημαντική του Μάκη Βορίδη.
***

Τι ζήτησε η Γερμανίδα υπουργός από τον υπουργό Άμυνας

Το τηλεφώνημα που δέχθηκε προχθές το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν από το Βερολίνο. Του τηλεφωνούσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ, η οποία  ήθελε ενημέρωση για την Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Η Γερμανίδα είπε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι αυτές τις ημέρες περιμένει στο Βερολίνο τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ήθελε να μάθει τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με θέματα ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος της είπε συγκεκριμένα ότι με την Τουρκία δεν συζητούμε τίποτα πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το  γεγονός ότι μόλις άρχιζαν οι διερευνητικές, οι Τούρκοι επανέλαβαν το casus belli στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
***

Το δερμάτινο μπουφάν

 Αυτά έγιναν με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας. Με την Γαλλίδα, τη Φλοράνς Παρλί τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Γαλλίδα πέραν της σύμβασης για την προμήθεια 18 Rafale, αντάλλαξε και δώρα στο Πεντάγωνο. Πρόσφερε στον υπουργό Άμυνας μπουφάν δερμάτινο της Αεροπορίας. Βέβαια όπως παρατήρησε ο υπουργός είναι ιδανικό για μοτοσυκλέτα και τώρα με το κρύο φορώντας το δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος της δώρισε ένα μεταξωτό φουλάρι που σχεδίασε τιμητικά για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση η Μαίρη Κατράντζου. Η Γαλλίδα υπουργός ενθουσιάστηκε από το μεταξωτό φουλάρι (που έγινε στο Σουφλί) και το φόρεσε αμέσως. Με αυτό πήγε εν συνεχεία στον Πρωθυπουργό.
***

Η ώρα της κρίσης για τον Λαγό

Η ώρα της κρίσης για το καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής και ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, έφτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα εισέρχεται στην ευρωβουλή η υπόθεση της άρσης ασυλίας του Λαγού και πλέον όλα παίρνουν το δρόμο τους. Η επιτροπή νομικών υποθέσεων θα αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του, κάτι που θεωρείται δεδομένο λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων τους.

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν καθώς το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε ασυλία και δεν βρισκόταν στη φυλακή όπως και οι υπόλοιποι. Θυμίζουμε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε κι εκδόθηκε η ιστορική απόφαση, ο Γιάννης Λαγός πηγαινοέρχεται ανενόχλητος στις Βρυξέλλες. Όπως μου λένε οι ευρωβουλευτές ο Λαγός μπορεί να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, αλλά στην Ευρωβουλή δεν εμφανίζεται. Έχει να φανεί από τότε που του επιβλήθηκε η ποινή φυλακίσεως. Υπενθυμίζεται ότι ο Λαγός έχει από τις υψηλότερες ποινές μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, 13 χρόνια και 8 μήνες.