Προετοιμασία 10′ Αναμονή 10′ Ψήσιμο 10′ 

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

230 γρ. φαγόπυρο

430 ml νερό

1 μεγάλο φινόκιο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

2 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

150 γρ. καθαρισμένο ρόδι

100 γρ φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

Χυμός από ένα λεμόνι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

150 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα

Θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το ντρέσινγκ

40 ml ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού

1 κουτ. σούπας ξύσμα από βιολογικό, ακέρωτο πορτοκάλι

20 ml κρέμα balsamico

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεπλένουμε με κρύο νερό το φαγόπυρο. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 430 ml νερό και αλάτι. Οταν πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 10′ μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το φαγόπυρο (προσοχή να μη λασπώσει).

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγόπυρο να κρυώσει.

Καθαρίζουμε τα φιστίκια Αιγίνης, τα κόβουμε στα δύο και τα καβουρδίζουμε σε ζεστό τηγάνι για 2′ – 3′, μέχρι να πάρουν χρώμα. Το ίδιο κάνουμε και με το σουσάμι.

Πλένουμε καλά το φινόκιο και αφαιρούμε τη βάση και τα κοτσάνια. Το κόβουμε στα δύο κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτότερες φέτες. Ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις φέτες από το φινόκιο, προσεκτικά να μη διαλυθούν, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Σερβίρουμε το φαγόπυρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας κρατώντας στην άκρη λίγο από το σουσάμι, τα φιστίκια, το ρόδι, το τυρί και το φινόκιο για να τη διακοσμήσουμε. Ανακατεύουμε.

Ντρέσινγκ

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε στο μπολ το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, διακοσμούμε με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε κρατήσει στην άκρη και σερβίρουμε.