Προετοιμασία 5΄, Ψήσιμο 14΄

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

230 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου

Μπαχαρικά/μυρωδικά της αρεσκείας μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 3 κ.σ. σόγια, 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού και 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. λευκό κρασί

Αλάτι, πιπέρι

1/2 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε το φιλέτο ανάμεσα σε δύο φύλλα μεμβράνης ή λαδόκολλας και χτυπάμε με το ειδικό εργαλείο ή ένα γουδοχέρι ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος – περίπου 2 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, και επιπλέον μπαχαρικά της αρεσκείας μας (για παράδειγμα, ένα έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή λίγη ρίγανη ή λίγο κάρι ή τριμμένο σκόρδο, σόγια και τζίντζερ). Προσοχή στο αλάτι αν χρησιμοποιήσετε σόγια.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού και, στη συνέχεια, βάζουμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά χωρίς να «πειράζουμε» ώστε να το «θωρακίσουμε».

Σβήνουμε με κρασί ή ζωμό. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγοψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά χωρίς να το ξεσκεπάσουμε.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνοντας το καπάκι κλειστό και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί έτσι για ακόμη 5-6 λεπτά. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα του. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή σουσάμι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΜΥΣΤΙΚΑ:

– Πρέπει να είναι ισόπαχο το κομμάτι του κρέατος για να ψηθεί ομοιόμορφα.

– Περιμένουμε να ζεσταθεί καλά το τηγάνι πριν βάλουμε το κοτόπουλο.

– Οσο ψήνεται δεν το «πειράζουμε», δεν το γυρίζουμε πολλές φορές, ούτε το τρυπάμε με πιρούνι – χρησιμοποιούμε λαβίδα. Ετσι θα θωρακιστεί σωστά, θα κρατήσει τα υγρά του και θα ψηθεί με αυτά.

– Τελειώνουμε το ψήσιμο κλείνοντας το τηγάνι με καπάκι και σιγοψήνοντας το φιλέτο. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το καπάκι.

– Οταν ψηθεί, το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 5-6 λεπτά – πάντα με κλειστό το καπάκι.