Προτού σας περιγράψω τι περιμένει, όταν επιστρέψουν, αυτούς που πήγαν για τις γιορτές στο Ντουμπάι νομίζοντας ότι είναι χώρα Covid free, θέλω να σας ευχηθώ χρόνια πολλά, καλή χρονιά και είθε το 2021 να μας ξαναφέρει πίσω τις ζωές μας. Πάμε τώρα στο Ντουμπάι, ή μάλλον σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε και για το Ντουμπάι, καθώς και για τα αυστηρά μέτρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

***

«Πρόκληση», μαθαίνω πως χαρακτήρισαν κάποιοι παράγοντες το γεγονός ότι ορισμένοι διαφήμισαν το χριστουγεννιάτικο ταξίδι τους στο Ντουμπάι, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες έμειναν αυτές τις γιορτινές ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ότι ορισμένοι έκαναν περιηγήσεις με τζιπάκια 4Χ4 και με μοτοσικλέτες στην Κόκκινη Άμμο, της αραβικής αυτής χώρας, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες δεν μπορούσαν παραμονή Πρωτοχρονιάς να κυκλοφορήσουν μετά τις 10 το βράδυ. Μεγαλύτερη πρόκληση χαρακτηρίστηκε όμως το γεγονός ότι οι… σελέμπριτις (ας τους πούμε έτσι) δεν έφτανε ότι «δραπέτευσαν» αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα στο Ντουμπάι αλλά εμφανίζονταν και στα τηλεοπτικά πρωινάδικα και το διαλαλούσαν καμαρώνοντας επειδή αυτοί μπορούσαν να διασκεδάζουν.

***

Μόλις επιστρέψουν τους περιμένει αυστηρότατος έλεγχος και ίσως (εάν χρειαστεί) και αυστηρή καραντίνα, όπως ειπώθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

***

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή ορισμένων πολιτών να φύγουν εκτός νομών για διακοπές χρησιμοποιώντας ποικίλες δικαιολογίες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να σημειώνει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Ετος «ελπίδας και ανάκαμψης»

Ένα αισιόδοξο μήνυμα στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το νέο έτος το οποίο το χαρακτηρίζει ως «έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης». Αφού επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και τη συνεργασία, τονίζει:

«Η χρονιά που έρχεται συνιστά συμβολικό ορόσημο για το έθνος μας. Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 είναι μια αφορμή να αντλήσουμε έμπνευση από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας. Να αναλογιστούμε αυτά που πετύχαμε και να βαθύνουμε τη σκέψη και το συναίσθημά μας. Το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης».

Αναφέρει επίσης ότι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρόνια έχει ήδη φθάσει και είναι το εμβόλιο, το διαβατήριο, όπως το χαρακτηρίζει, για την Ελευθερία μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά και στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι «δείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαφυλάξαμε την κυριαρχία μας, «ενεργοποιήσαμε καίριες συμμαχίες και αναδείξαμε τον μείζονα ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης».

Οι προτάσεις για τις νέες αμερικανικές εγκαταστάσεις

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών να επεκτείνουν την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα εκδηλώνεται ζωηρά τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, της νέας MDCA ανάμεσα στις δύο χώρες.

***

Μια μεικτή επιτροπή Ελλήνων και Αμερικανών, διπλωματών και στρατιωτικών που μετέχουν στις συνομιλίες ψάχνουν για να εντοπίσουν τοποθεσίες (κοινής αποδοχής) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν είτε ως νέες βάσεις μεταστάθμευσης, είτε να δημιουργηθούν σε αυτές νέες αμερικανικές εγκαταστάσεις, με δυνατότητα βελτίωσης των υποδομών ελληνικών στρατιωτικών μονάδων. Οι προτάσεις και από τις δύο πλευρές δεν είναι οι τελικές, ούτε βεβαίως δεσμευτικές για την κυβέρνηση.

***

Έως τώρα έχουν προταθεί ως νέες τοποθεσίες: Δύο λιμάνια: Του Βόλου και της Καβάλας. Ενα αεροδρόμιο, αυτό τη Καβάλας, περιοχές όπως το Λιτόχωρο, ένα νησί, αυτό της Καρπάθου (που ήταν και παλαιότερη πρόταση). Πέραν τούτου συζητείται η διάρκεια της συμφωνίας να είναι πέραν του ενός έτους, η περαιτέρω επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας και περιοχές ώστε, εάν απαιτηθεί, να χρησιμοποιηθούν ως κοινά πεδία βολής.

Να σημειώσω ότι πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες και εξετάζονται, σε συνδυασμό με οικονομικά κριτήρια, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα καθώς και με τη επανεκκίνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ με νέους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Πού θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς

Η φράση «θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς» σε όσους διοικητές νοσοκομείων παρεκκλίνουν του προγράμματος εμβολιασμού και εμβολιάζουν κατ΄ εξαίρεση προέρχεται από πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος. Η προειδοποίηση κρίθηκε αναγκαία μετά τα απαράδεκτα φαινόμενα που σημειώθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας όταν εμβολιάσθηκαν εκτός καταλόγου, δήθεν ως…VIP, 17 κυβερνητικά στελέχη. Αποτέλεσμα; Να στερηθούν το εμβόλιο 17 νοσηλεύτριες πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη κατά του Covid-19 στις ΜΕΘ.

***

Φαίνεται όμως ότι ο πέλεκυς δεν θα πέσει βαρύς μόνον σε όσους διοικητές παρεκκλίνουν του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά και στους διοικητές νοσοκομείων (κυρίως της περιφέρειας) που έως τώρα δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους σε αυτή την δύσκολη περίοδο με τον φονικό ιό. Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν από καταγγελίες διοικητές ή αναπληρωτές τους που άφησαν κυριολεκτικά στην τύχη τους τα νοσοκομεία, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιήσει τον νόμο 4633/2019 άρθρο 35 για επαναξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων. Με τη νέα χρονιά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης θα περάσουν από την ειδική επιτροπή επαναξιολόγησης και ελέγχου της αποδοτικότητας τους συνολικά 111 διοικητές και υποδιοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το άνοιγμα των σχολικών μονάδων καθώς στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το χρόνο επανεκκίνησης δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

***

Ο στόχος της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παραμένει να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων λόγω της εορταστικής περιόδου.

Γεύματα αγάπης

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιαννης Μωραλης στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου, πρόσφερε γεύματα, χειμερινά μπουφάν και υπνόσακους σε αστέγους. Στη διανομή πήρε μέρος και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

***

Η κυρία Μιχαηλίδου μαζί με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 12 το μεσημέρι και εκτός από τα καθιερωμένα γεύματα αγάπης που μοιράζει ο Δήμος Πειραια μοίρασαν επιπλέον στους αστέγους χειμερινά μπουφάν και υπνόσακους. Η δράση διοργανώθηκε από τον Κοινωφελή Οργανισμού του Δήμου Πειραιά (ΚΟΔΕΠ).

«Τα περί αποστρατιωτικοποίησης τα ακούω βερεσέ»

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ψέλλιζε πάλι κάτι περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παραμονές πρωτοχρονιάς, βρέθηκε στα νησιά αυτά και για επιθεώρηση, αλλά και για ευχές. Ωστόσο δεν ήταν μια απλή εθιμική επίσκεψη ενόψει του νέου έτους. Αφού επιβιβάστηκε σε υποβρύχιο, επιθεώρησε ναυτικούς σταθμούς, πήγε στο αεροδρόμιο τη Καρπάθου, στο επιτηρητικό φυλάκιο Καλολύμνου, στην Στρογγύλη και εκεί μπήκε στο λιμάνι του Καστελλόριζου με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Πυραύλων «Κρυσταλλίδης». Όπως λέει πολλές φορές στους επιτελείς του ότι όλα αυτά που ακούγονται περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τα ακούει… βερεσέ.

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στους Λιμενικούς

Τις ευχαριστίες του προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά τους στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στα σκάφη του Λιμενικού που βρίσκονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Σώματος, Θεόδωρο Κλιάρη.

Οι πρώτες προσλήψεις του 2021

Στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς προγραμματίζονται να γίνουν οι προσλήψεις και μάλιστα μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου. Συνολικά θα προσληφθούν 650 για τα λεωφορεία, το Μετρό και το τραμ. Εκεί που δίνεται περισσότερη βαρύτητα είναι στις προσλήψεις οδηγών λεωφορείων.