Αν κρίνει κανείς από τη βεβαιότητα με την οποία μιλούν για τα εμβόλια οι περισσότεροι, γιατροί και κυβερνητικοί, μπορεί να υποθέσει ότι στο πολιτικό πεδίο αρχίζει και διαμορφώνεται ένα αχνό χρονοδιάγραμμα για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με αυτό και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές και δράματα, περί τα μέσα της άνοιξης θα έχει αρχίσει να φαίνεται ένα άλλο τοπίο, η πανδημία θα βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο, το σύστημα υγείας θα έχει τα περιθώρια που θα απαιτούνται και θα ξεκινά, θεωρητικά, μία πορεία προς την ανάπτυξη.

Αν όλα αυτά δεν ανατραπούν από κάτι, ο Μητσοτάκης θα εξακολουθεί να διατηρεί ένα επικοινωνιακό προβάδισμα και πιθανώς να συνεχίζονται οι κοκορομαχίες στα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα, για το αν ο Πρωθυπουργός κάνει ποδήλατο και πού, αν η σύζυγος του έκανε ή δεν έκανε κάτι, αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει σε βίλα ή διαμέρισμα, ή αν ο Πολάκης εκστόμισε κάποια νέα ακρότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον, τι προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς για το πολιτικό 2021;

Θα είναι η επέτειος της διακοσιετηρίδας της Επανάστασης μία χρονιά που θα συμπέσει με μία ουσιαστική έξοδο από την πολυετή κρίση και εθνική μιζέρια; Ή μήπως θα είναι μία χρονιά με εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, νέο κύμα οικονομικής αβεβαιότητας και μία πολιτική αντιπαράθεση, που κάποιοι θα προσπαθούν να την φέρουν στο πνεύμα της μνημονιακής περιόδου;

Υπό αυτό το πρίσμα θα είναι η έκθεση Πισσαρίδη το νέο «μνημόνιο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα φτιάχνει το δικό του νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»; Θα είναι αυτό ένα κείμενο πάνω στο οποίο θα χτιστούν πολιτικά επιχειρήματα και συνθήματα ή, ακόμη, θα είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο μπορεί και να στηθούν κάλπες;

Ή θα υπάρξει η ανάγκη για κάτι τέτοιο σε περίπτωση εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, τα οποία θα δικαιολογούν – ίσως και για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες – πράγματι μία προσφυγή σε εκλογές λόγω μείζονος εθνικού ζητήματος;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι από όλα αυτά. Και πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο παράμετροι πραγματικές. Η πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα της απλής αναλογικής. Λογικά, με αυτή θα θέλει να ξεμπερδεύει ο Πρωθυπουργός όσο εξακολουθεί να έχει απέναντι του έναν αδύναμο αντίπαλο.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, η έλευση του εμβολίου να είναι και θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.