Προετοιμασία 20΄/ Αναμονή 30΄/ Μαγείρεμα 40΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες (όπως για τη σαλάτα)

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε ψιλά καρέ

2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κλωναράκι σέλινο

125 ml ελαιόλαδο

½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

250 γρ. τριμμένο ξερό μελίχλωρο Λήμνου (το βρίσκουμε σε πολλά μπακάλικα και σουπερμάρκετ) ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

½ κιλό φλωμάρια (τα βρίσκουμε σε πολλά μπακάλικα και σουπερμάρκετ)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες για ½ ώρα σε αλατόνερο. Τις βγάζουμε, τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι και τις στραγγίζουμε καλά. Τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 εκ. περίπου.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν, αλλά όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε επίσης για λίγο, έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο, την πάπρικα, το σέλινο και τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες.

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε 1 ½  λίτρο αλατισμένο νερό τα φλωμάρια. Τα στραγγίζουμε καλά. Καλύπτουμε τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους με τριμμένο μελίχλωρο. Σκεπάζουμε με τα φλωμάρια, πασπαλίζουμε πάλι με τυρί και από πάνω βάζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα τους. Τις πασπαλίζουμε πάλι με λίγο τυρί και τις περνάμε από το γκριλ για 5 λεπτά.