«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» δήλωσε ο Δρ Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό της κατά του κορωνοιού μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο […,] την ώρα που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν νέο ρεκόρ, τα νοσοκομεία πλησιάζουν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους και οι οικονομίες πασχίζουν να ξανανοίξουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπούρλα είναι έλληνας, εβραϊκής καταγωγής και πήρε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχισε να εργάζεται στην Pfizer το 1993 στο τμήμα κτηνιατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρόεδρος του τμήματος εμβολίων, ογκολογίας και υγειονομικής περίθαλψης, όπου ηγήθηκε της προσπάθειας της Pfizer στην ανάπτυξη φαρμάκων για τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα, καθώς και της ανάπτυξης φαρμάκων όπως το αντιπηκτικό Eliquis και το Ibrance, ένα φάρμακο που βοηθάει στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο…»

To 2019 ανακηρύχτηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Από τον Μάρτιο του 2020 άσκησε μεγάλη πίεση για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid 19. Σε μια διαδικτυακή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των τμημάτων ερευνών για τα εμβόλια της εταιρείας ρώτησε πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο. Όταν του απάντησαν μέσα στο 2021 εκείνος τους είπε ότι δεν είναι αρκετά σύντομα.

«Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο. Μη σκέφτεστε το κόστος. Σκεφτείτε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο προτού μάθετε πώς λειτουργεί. Αν δεν λειτουργεί αφήστε εμένα να αποφασίσω τι θα κάνουμε», τους είπε, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Τρενάκι του τρόμου

Για τον 58χρονο επιστήμονα οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν ένα τρενάκι του τρόμου, με επιτυχίες και αναποδιές. Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας είναι ένας σταθμός για τον κ. Μπούρλα και για την εταιρεία καθώς φαίνεται ότι σύντομα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ του κορωνοιού.

Εφόσον λάβει την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το εμβόλιο της Pfizer θα είναι ένα από τα πρώτα εμβόλια mRNA που φτάνουν στην αγορά.

Η Pfizer, η οποία έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση του εμβολίου αναμένει ότι η παραγωγή θα ανέλθει σε 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Ηλίας Μόσιαλος: Απλότητα και ευφυία

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής στο LSE Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε τα εξής:

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον συμπατριώτη μας Αλβέρτο Μπουρλά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα του και η ευφυΐα του. Κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά για την ανακάλυψη του εμβολίου σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία BioNTech.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ότι Διευθυντής Στρατηγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BioNTech είναι ο Ryan Richardson πρώην φοιτητής μου στο LSE.

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το εμβόλιο!