Κορωνοϊός – Κρούσματα και τεστ : Χαμένοι στη «μετάφραση»

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα. Ισως θα πρέπει να απαιτήσει και από τους υφισταμένους του να κάνουν καλά τη δουλειά τους!

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, στην «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, υπήρχαν δεδομένα τα οποία είχαν συγκεντρωθεί ως το απόγευμα της προηγουμένης.

Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανερχόταν σε 34.299, ενώ τα δείγματα στα οποία είχε γίνει μοριακός έλεγχος ανέρχονταν σε 1.718.450.

Την ίδια ημέρα στις 12.33 το μεσημέρι στο Μητρώο COVID-19 στην ιστοσελίδα του ΗΔΙΚΑ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 33.823. Ακριβώς κάτω από τον πίνακα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη γραφική απεικόνιση των εργαστηριακών ελέγχων, τα θετικά δείγματα ήταν 38.989(!), τα αρνητικά 369.448, τα αδιευκρίνιστα 1.785 και τα υπό διερεύνηση 172.885.

Με άλλα λόγια, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ήταν 33.823 ή 34.299 ή 38.989! Και δεν είναι μόνο αυτό: αν προστεθούν τα θετικά, τα αρνητικά, τα αδιευκρίνιστα και τα υπό διερεύνηση κρούσματα από το Μητρώο COVID-19 προκύπτει ένα άθροισμα 583.107 εργαστηριακών ελέγχων. Πολύ μακριά από τους 1.718.450 που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν διενεργηθεί!

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς στα παραπάνω; Οταν αρμόδια χείλη μάς πληροφορούν ότι έως και 24.000 τεστ διενεργούνται ημερησίως, τι να υποθέσουμε για τα 172.885 που δηλώνονται ως «υπό διερεύνηση»; Οτι είναι τα δείγματα των τελευταίων επτά ημερών που θα εξεταστούν;

Ή ότι αγνοείται η τύχη τους;

Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός για να αντιληφθεί ότι ο βαθμός θετικότητας (ο λόγος των θετικών προς το σύνολο των τεστ) θα είναι τριπλάσιος αν ο αριθμός των τεστ που έχουν διενεργηθεί είναι τρεις φορές μικρότερος από αυτόν που νομίζουμε. Επί τη βάσει ποιων στοιχείων λοιπόν λαμβάνονται οι κομβικές πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας;

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα. Ισως θα πρέπει να απαιτήσει και από τους υφισταμένους του να κάνουν καλά τη δουλειά τους! Να υποχρεώσουν δηλαδή τα εργαστήρια (ιδιωτικά και δημόσια), τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια των τεστ, να περνούν τα αποτελέσματά τους στο Μητρώο.

Γιατί η αίσθηση ότι έχει χαθεί ο έλεγχος δημιουργεί ανασφάλεια, ρίχνει το ηθικό και συμβάλλει στην κούραση που εν τέλει οδηγεί στην απειθαρχία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk