Kορωνοϊός : Πόσο κοντά είναι το καθολικό lockdown;

Μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία για Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου ανακοινώθηκε τοπικό lockdown, σήμερα Τρίτη, κυβερνητικά στελέχη αλλά και λοιμωξιολόγοι άρχισαν να λένε… φωναχτά για την πιθανότητα ενός καθολικού lockdown στην Ελλάδα

Το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε χθες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, απόρροια της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ξύπνησε ημέρες… Μαρτίου οπότε και όλη η χώρα είχε κατεβάσει ρολά για να περιορίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Από το πρώτο γενικό lockdown ωστόσο μέχρι σήμερα, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η εικόνα που επικρατεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο σοβαρή καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουμε σε καθημερινή βάση τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ ολοένα και περισσότερες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία είναι η εκρηκτική αύξηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ, καθώς το σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται, κάτι που παραδέχονται ανοιχτά κυβερνητικά στελέχη και γιατροί.

Μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία για Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου ανακοινώθηκε τοπικό lockdown, σήμερα Τρίτη, κυβερνητικά στελέχη αλλά και λοιμωξιολόγοι άρχισαν να λένε… φωνακτά για την πιθανότητα ενός καθολικού lockdown στην Ελλάδα.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας είναι έκδηλη καθώς η διασπορά είναι τεράστια και απλώνεται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα ενώ τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες για ορισμένες περιοχές με τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο.

Όλα τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο, δείχνει ότι η κατάσταση σε αρκετές περιοχές τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο ενώ εκφράζονται φόβοι από τους λοιμωξιολόγους για νέα εκτόξευση των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία από τα λύματα στην Αττική – που αποτυπώνουν εν μέρει το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι υπάρχει μία αυξητική τάση.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης  ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά.

«Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».

Κατά τον κ. Θωμαίδη (Θέμα Fm)  με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

«Δεν αποκλείεται γενικό lockdown»

Μετά το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης διάρκειας ενός μήνα με το οποίο μπήκαν νέοι περιορισμοί στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση που ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση σε κάποιες περιοχές.

«Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα» τόνισε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγες ώρες μετά την επιβολή τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, λέγοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα

Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας ενώ δε δίστασε να πει ότι «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε.»

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες.», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ήδη τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου».

Έτσι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν και μία σειρά νέων μέτρων αν χρειαστεί αναγκαίο.

Στο τραπέζι παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από τη μία περιφερειακή ενότητα στην άλλη, η αύξηση στο ποσοστό τηλεργασίας με απώτερο στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ που «στενάζουν» ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολίτων ακόμη και πριν τα μεσάνυχτα.

Πότε θα χτυπήσει «καμπανάκι» για την Αττική

Η επιβολή τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες έχει ανοίξει τη συζήτηση και για την Αττική, δηλαδή κατά πόσο βρίσκεται κοντά σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι επιστήμονες μπορεί να τονίζουν ότι η κατάσταση στην Αττική απέχει από αυτή της Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι προβλέψεις τους μόνο αισιόδοξες δεν είναι καθώς υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να περάσουμε στο καθεστώς της συμπρωτεύουσας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική χτυπά χτύπησε  ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει lockdown.

«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.»

Όπως τόνισε ο καθηγητής (ΣΚΑΪ), είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Γώγος επισήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων με στόχο να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Αθανάσιου Τσάκρη ο οποίος αναφέρθηκε στις πιθανότητες ενός lockdown και στην Αττική.

«Είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής» είπε.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».

Πιέζονται οι ΜΕΘ – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, στο κόκκινο βρίσκονται νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητη πίεση.

Ήδη οι κλίνες ΜΕΘ για Covid του νοσ. «Γ. Παπανικολάου» γέμισαν όπως λέει  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»  ο κ. Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξολογίας νοσ. «Γ. Παπανικολάου».

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι κλίνες ΜΕΘ για Covid υπάρχουν πλέον μόνο σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.

«Οι εφεδρείες αυτές δεν είναι απεριόριστες, αλλά είναι ικανές να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση» σημείωσε.

Παραμένει ελεύθερη στο Παπανικολάου μία ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Αν γεμίσει και αυτή, τότε οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, «κανένας ασθενής δεν θα μείνει στο δρόμο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

O ίδιος αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό να μεταφέρονται ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δημόσιου συστήματος υγείας. Όπως δήλωσε ο κ. Κιουμής ίσως να πρόκειται για μια αναγκαία ρύθμιση.

Ως προς την πορεία της πανδημίας, επισήμανε ότι εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν εμφανίσουν μια πραγματική και διαρκή ελάττωση, τα περιθώρια θα στενέψουν ως προς το σύστημα υγείας. «Ελπίζω να υποχωρήσει η πανδημία» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
Σίβυλλα
Helios Kiosk