Προετοιμασία 10’, Μαγείρεμα 50’

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριος (περίπου 1.200 γρ.) πετεινός (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής), κομμένος σε μερίδες των 100 γρ.

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

200 ml ξηρό κρασί (150 ml λευκό ξηρό και 50 ml μαρουβά- παλαιωμένο δηλαδή κρητικό κρασί. Αν δεν έχουμε μαρουβά βάζουμε 200 ml λευκό ξηρό)

Λίγα φύλλα φασκόμηλου. Θα χρειαστούμε 8-10 φύλλα αν είναι φρέσκο, 5-6 φύλλα αν είναι άγριο ξερό

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι

2 μέτρια λεμόνια, τον χυμό

1 -2 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε)

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

600 γρ. σκιουφικτά ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας (600 γρ.)

1 κ.σ. στακοβούτυρο

100 γρ. ξερός ανθότυρος

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά. Βάζουμε τα κομμάτια του πετεινού και τα σοτάρουμε πολύ καλά  μέχρι να πάρουν έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα. Ο πετεινός αποκολλάται εύκολα από τον πάτο του σκεύους όταν είναι σωστά σοταρισμένος, διαφορετικά αν προσπαθήσουμε να το γυρίσουμε πριν να είναι έτοιμος, τραυματίζουμε τη σάρκα του. Μας ενδιαφέρει το σωστό και καλό σοτάρισμα – είναι προϋπόθεση της καλής γεύσης.

Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε κι αυτά μαζί. Ακολουθεί το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Οταν τελειώσουμε με το σοτάρισμα, σβήνουμε με το μείγμα των 2 κρασιών (ή το λευκό ξηρό κρασί), προσθέτουμε αλατοπίπερο, το θυμάρι και τα φύλλα του φασκόμηλου. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε καλά τον χυμό του λεμονιού με το μέλι, ώστε να ομογενοποιηθούν. Οταν το κρέας έχει μαλακώσει (σε περίπου 40 λεπτά), το περιχύνουμε με το μείγμα και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση για 2 ακόμα λεπτά.

Σερβίρουμε τον πετεινό με ζυμαρικά της αρεσκείας μας (χυλοπίτες, σκιουφιχτά ή στριφτούδια) προσθέτοντας σε αυτά, αφού βράσουν, λίγο στακοβούτυρο και τριμμένο ξερό ανθότυρο. Στολίζουμε το πιάτο με ένα φυλλαράκι φασκόμηλο και μια αποξηραμένη τραγανή φέτα λεμονιού (βρίσκουμε στα ξηροκαρπάδικα αλλά μπορούμε να αποξηράνουμε και μόνοι μας στον φούρνο σε αέρα στους 80 βαθμούς για 30-40 λεπτά).