Πράσινη σαλάτα με πικάντικες γαρίδες

Οι λεπτομέρειες (παπαρουνόσπορος, πιπέρι καγιέν, πετιμέζι) κάνουν τη διαφορά.

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη/ φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία  15΄Αναμονή 20’ Ψήσιμο 2-4’

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τις γαρίδες

12 γαρίδες μεγάλες ή μεσαίες, χωρίς το κέλυφος

1 κ.γ. σκονη τζίντζερ

1 κ.γ.. σκόνη lemongrass (στα σουπερμαρκετ)

λίγο πιπέρι καγιέν (ανάλογα πόσο πικάντικο σας αρέσει)

1 σκελίδα σκόρδου σπασμένη ελαφρά με το μαχαίρι

Χυμό από 1 λάιμ

αλάτι θαλασσινό

1 κ.σ. λάδι καρύδας (στα σούπερμαρκετ) ή ελαιόλαδο για το σωτάρισμα

Για τη σαλάτα

100 γρ βαλεριάνα πλυμένη και στεγνή (θα βρείτε έτοιμη στα σουπερμάρκετ)

100 γρ μαρούλι αϊσμπεργκ πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο με τα χέρια

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 ολόκληρο καλαμπόκι φρέσκο

10-12 φύλλα βασιλικού φρέσκου, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. παπαρουνόσπορο για το σερβίρισμα

Για το ντρέσινγκ αβοκάντο

1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη ή 1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

1 κ.γ. σιρόπι σφένδαμου ή πετιμέζι

1/2 αβοκάντο ώριμο

1 κ.σ. ελαιόλαδο (ή λάδι αβοκάντο)

χυμός από 1 λάιμ

ανθός αλατιού

καγιέν (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γαρίδες: Σε ένα γυάλινο μπολ, βάζουμε το χυμό λάιμ, το σκόρδο, το τζίντζερ, το lemongrass, λίγο αλάτι και όσο καγιέν θέλουμε. Ανακατεύουμε και  προσθέτουμε τις γαρίδες, φροντίζοντας να ανακατευτούν καλά στο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Ντρέσινγκ: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιούμε. Συμπληρώνουμε αλάτι και καγιέν αν επιθυμούμε. Αν θέλουμε να το αραιώσουμε για να μην είναι τόσο πηχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Σαλάτα: Ξεφλουδίζουμε το καλαμπόκι, αν χρειάζεται, και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους του.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, εκτός από τον παπαρουνόσπορο: τη βαλεριάνα, το αϊσμπεργκ, το κρεμμυδάκι, το καλαμπόκι, το βασιλικό.

Προσθέτουμε σιγά – σιγά ντρέσινγκ ενώ ανακατεύουμε απαλά (προσοχή μην το παρακάνουμε!).

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας. Σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους (περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά) και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνουμε μια μικρή ποσότητα επιπλέον ντρέσινγκ με τη βοήθεια ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

(Αν περισσέψει σάλτσα μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο για 1-2 ημέρες).

Ακολουθήστε το BHMA στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο BHMA
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk