Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

Η μαστίχα και το λάιμ δίνουν στο φαγητό μοναδικό άρωμα.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης/ Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 60΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

120 ml ελαιόλαδο

1 φρέσκο χταπόδι, περίπου 1.200 γρ.

1 μέτριο κρεμμύδι. σε καρεδάκια

1 καρότο, σε πολύ λεπτές ροδέλες

3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο

250 ml λευκό ξηρό κρασί

4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

3 γρ. μαστίχα, σκόνη

Χυμός από ½ λάιμ

Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο

350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο για 3 λεπτά

2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. ξερή

1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/3 κ.γ. ξερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν μείνει το 1/3 των υγρών προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαστίχα. Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Αν δεν έχουμε τέτοια κατσαρόλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε πυρέξ που θα το καλύψουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χταπόδι. Αν ναι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι στο σκεύος. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να τραβήξει τα υγρά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk