Στην κιβωτό του «Γκουρού» της Wall Street

Το σύμπλεγμα κτιρίων που στεγάζει τη συλλογή του τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν είναι η επιτομή της εποχής της κομψότητας της Αμερικής του 20ού αιώνα.

Το όνομα του τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν (1837-1913) συνδέθηκε με τον αμύθυτο πλούτο και τον, με κάθε κόστος, πλουτισμό. Υπήρξε όμως και παθιασμένος συλλέκτης σπάνιων χειρογράφων αλλά και έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων.

Από την αρχαία αιγυπτιακή τέχνη στην Αναγέννηση και τις κινεζικές πορσελάνες, ο Μόργκαν είχε το γούστο και το μάτι ενός επιδέξιου connoisseur, ο οποίος συχνά ταξίδευε ο ίδιος για να αποκτήσει ένα πολύτιμο αντικείμενο που είχε υποπέσει στην αντίληψή του.

Σήμερα η συλλογή του αποτελεί κομμάτι της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Μόργκαν στη Νέα Υόρκη, μιας κιβωτού πολιτισμού που απλώνεται σε κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα αλλά και μιας σύγχρονης προσθήκης από χάλυβα και γυαλί που σχεδίασε ο starchitect Ρέντσο Πιάνο τον 21ο αιώνα.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου μάς ταξιδεύει στην καρδιά της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Μάντισον όπου βρίσκεται η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Mόργκαν που φιλοξενεί ετερόκλητες εκθέσεις, είτε αφιερωμένες στον μεγάλο μουσουργό Μπετόβεν είτε στον μεγάλο ζωγράφο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της συλλογής του τραπεζίτη και των συνεχιστών του έργου του.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk