Καλιτσούνια με κρεμμύδι

Κλειστά νόστιμα και απλά πιτάκια με καταγωγή από τα Χανιά.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης/Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20’, Αναμονή 30’, Τηγάνισμα 10’

ΥΛΙΚΑ (για 20-30 καλιτσούνια)

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 ml τσικουδιά

50 ml ελαιόλαδο

Χυμό από ένα λεμόνι

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Νερό χλιαρό «όσο σηκώσει», περίπου 1 φλ. τσ.

Για τη γέμιση

500 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

60 ml ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

150 γραμμάρια ξινομυζήθρα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 5′ μέχρι να ξανθύνουν και μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τέλος, ρίχνουμε την ξινομυζήθρα και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και σφιχτή. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και κόβουμε με ένα κουπάτ κύκλους 12 εκατοστά. Γεμίζουμε το καθένα με 1 κ.σ. από τη γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο. Τα κλείνουμε πατώντας με ένα πιρούνι γύρω-γύρω. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι γυρίζοντάς τα και από τις δύο μεριές ώστε να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό σε χαρτί κουζίνας.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk