Σπαγγετίνι με κιμά χταποδιού

Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα που συνδυάζουν ζυμαρικό με θαλασσινά. Ιδού μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης/ φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία: 30’, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30’

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

1200 γρ. μικρά χταποδάκια (ή μοσχάκια)

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

½ φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2-3 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες (θέλουμε 400-500 γρ. πολτό) ή ένα κουτάκι ντοματάκια κονσέρβας περασμένα από το multi

4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. σπαγγετίνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χταποδάκια. Χωρίς να τα στεγνώσουμε τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει το βράσιμο χαμηλώνουμε  τη θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια του σιγανού μαγειρέματος τα χταποδάκια θα κατεβάσουν και άλλα υγρά. Τα αφήνουμε  να σιγοβράζουν για περίπου 30 λεπτά και όταν στεγνώσουν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε το  μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να σωθούν τα υγρά τους. Αν τα χταποδάκια είναι πολύ μικρά δεν θα πάρει πολλή ώρα. Αν είναι μεγαλύτερα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή κρασί. Οταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα κόβουμε σε πολύ χοντροκομμένο κιμά.

Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε  την ντομάτα και μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να χυλώσει. Αν η ντομάτα είναι κονσέρβας θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χοντροκομμένο χταποδάκι. Αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά.

Βράζουμε τα σπαγγετίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σερβίρουμε με τη  σάλτσα.

Tip

Η σάλτσα με κιμά χταποδιού ταιριάζει επίσης με τηγανητές πατάτες, με φάβα, και με άσπρο ρύζι.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk