Στα οκτώ νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων εν μέσω πανδημίας, στα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και στην επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την απονομή των συντάξεων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός επανέλαβε ότι:

1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου .

3. Δίνεται δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

4. Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.

6. Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.

8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κοροναιό Covid-19.

Ο Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε ακόμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε συνολικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν εφάπαξ οι κύριες συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το επίμαχο 11μηνο, σε όλους τους συνταξιούχους που αναλογούν. «Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και το 2020 είναι το συγκεκριμένο διάστημα που βλέπει ο υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατό. Η πιο συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να εξαγγείλει όταν το πιστεύει εκείνος – και εκεί που πρέπει», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε: «Όπως είπαμε στις αρχές του έτους ότι θα δώσουμε τις επικουρικές που κόπηκαν στα 1300 ευρώ και το κάναμε πράξη και δόθηκαν και τα αναδρομικά των επικουρικών και η νέα επικουρική, η οποία είναι πλέον αυξημένη και σταμάτησε να κόβεται στα 1300 ευρώ, όπως θα δώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου – τον Δεκέμβριο το προσδιορίζουμε – τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε αυτούς που είναι με 30 χρόνια και πάνω, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο που τον κάναμε ανταποδοτικό, έτσι θα υλοποιήσουμε και την δικαστική απόφαση που αντιστοιχεί στο εντεκάμηνο».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα έχει πλέον επιλυθεί για το μέλλον με την απονομή αυτόματων συντάξεων.

«Ήδη μέχρι σήμερα έχουν βγει αυτόματα σε λίγα δευτερόλεπτα 7000 συντάξεις σε δύο μεγάλες κατηγορίες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μέχρι το τέλος του 2021, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγραμμάτος, θα γίνεται αυτόματα η απονομή του 85% των συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, και παρότρυνε τους μελλοντικούς συνταξιούχους να παρατείνουν λίγο τον εργασιακό τους βίο, να προσαρμοστούν στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και να μην υποβάλουν άμεσα την αίτησή τους, αλλά να περιμένουν από την άνοιξη του ’21 και μετά, οπότε και η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων θα απονέμεται αυτόματα. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από τον Φεβρουάριο του ’22, όλες οι συντάξεις θα απονέμονται αυτόματα.

Για τους παλιούς συνταξιούχους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους και οι συντάξεις τους εκκρεμούν, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι, «αν και δεν υπάρχει κάποιο θαύμα», υπάρχει συντεταγμένη, οργανωμένη διαδικασία η οποία έχει δύο πλευρές: Μέσα από την απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ από τις νέες συντάξεις, θα ασχολούνται με τις παλαιές. Η ταχύτητα απονομής ήδη έχει αυξηθεί κατά 37,4% τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται σύντομα να τελειώσουν και οι εκκρεμότητες. «Είναι η αρχή του τέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, ανακοινώνοντας ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αγροτών και χηρείας θα μπουν μέσα στο επόμενο δίμηνο στο σύστημα «’Ατλας» και θα βγουν αυτόματα όλες. Στη συνέχεια, και πάλι βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ακολουθήσουν και οι άλλες κατηγορίες.

Σχετικά με τις εισφορές του ΕΦΚΑ που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η πληρωμή τους θα γίνει σε 12 δόσεις με επιτόκιο 0%, ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, αρχής γενομένης μέσα στο 2021. Στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, απάντησε ότι συνήθως υπάρχει ευθυγράμμιση στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών με τις φορολογικές.