Καστελλόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Το νησί που έλαβε το όνομά του από τους Ιωαννίτες Ιππότες, όταν έχτισαν πάνω στον κόκκινο βράχο το κάστρο που προστάτευε από ψηλά τη χώρα (Castello Rosso) και που μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα απέπνεε έναν αέρα κοσμοπολιτισμού, μιμούμενο τη «μεγάλη αρχόντισσα της Ιωνίας», τη Σμύρνη.

Σε αυτό το κομβικής σημασίας νησί για την ιστορία του Ελληνισμού πραγματοποιείται εδώ και πέντε χρόνια, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), τη γαλλική ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Écrans des Mondes και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου με έδρα το Σίδνεϊ.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί με την ιστορικό Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού και διευθύντρια του ΙΔΙΣΜΕ, για το ενδιαφέρον πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης (οι αιτήσεις συμμετοχής από έλληνες και ξένους δημιουργούς ξεπέρασαν τις 300!) και τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο μίας από αυτές, το Φεστιβάλ βραβεύει κάθε χρόνο δύο θεσμούς για τη συμβολή τους στον τομέα τους: ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Εφέτος, για την αξιέπαινη συμβολή του στην προώθηση της νέας γενιάς ελλήνων δημιουργών θα βραβευθεί το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ για τη συνεισφορά του και το αποτύπωμά του στην ενημέρωση το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον όμιλο Alter Ego Media και ειδικότερα την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και το περιοδικό ΒΗΜΑgazino, την εφημερίδα «Τα Νέα», το in.gr και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και One Channel.

«Τα προηγούμενα χρόνια τιμώμενα μέσα υπήρξαν το BBC, η RAI, η ΕΡΤ, η Écrans des Mondes. Εφέτος μεγάλη μας επιθυμία ήταν να τιμήσουμε τον όμιλο Alter Ego Media, καθώς καιρό τώρα στέκεται μόνιμος αρωγός των προσπαθειών του ΙΔΙΣΜΕ αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου» εξηγεί η κυρία Σαρίογλου.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»