Υπάρχει έκδηλη  ανησυχία των ειδικών για τα πανηγύρια: «Αν συνεχιστούν θα έχουμε σίγουρα ατύχημα», λένε μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε πανηγύρια αλλά και από την κατάσταση που επικρατούσε το Σαββατοκύριακο σε οργανωμένες πλαζ καθώς και από την εικόνα συνωστισμού που παρουσίαζε ο Προμαχώνας. Τον προβληματισμό του για τα πανηγύρια εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός  σε ραδιοφωνική του συνέντευξή στο  ΣΚΑΪ. Δεν μίλησε όμως για απαγορεύσεις επί του παρόντος, αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις. Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν στον Πρωθυπουργό ότι στα πανηγύρια συνήθως χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, κρατώντας ο ένας τον άλλον και ότι… «τσάμικο από απόσταση δεν γίνεται», πλην όμως ο κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών επί του παρόντος.  Το «επί του παρόντος» πάντως το επισήμανε δύο φορές. Αποκάλυψε ωστόσο ότι έχει προτείνει να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολα. Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Τα έχουμε συζητήσει με τις υγειονομικές μας επιτροπές. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι διαφορετικό σήμερα από τις γενικές συστάσεις που ισχύουν».
***
Ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter επισημαίνει φαινόμενα χαλάρωσης: «Μετά από τρεις μήνες πειθαρχίας, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης στα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Ομως έχουμε μια υποχρέωση απέναντί στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας». Αυτά έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
***
Μόσιαλος: Να αποφεύγονται οι συνωστισμοί
Πάντως οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε γιατί θα  χάσουμε όλα όσα κερδίσαμε με πολύ κόπο. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τα πανηγύρια, ρώτησα τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο: «Ολες οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει συνωστισμός καλόν είναι να αποφεύγονται αυτή την χρονιά. Ας κάνουμε όλοι υπομονή για ένα χρόνο. Του χρόνου υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η διασπορά του ιού θα ελεγχθεί». Κατά τον κ. Μόσιαλο συγκεντρώσεις σε ανοικτό χώρο, στις οποίες τηρούνται αποστάσεις δεν υπάρχει σ΄αυτές κανένα πρόβλημα.  Την ιδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 27 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο από τα οποία τα 17 εισαγόμενα.
***
Οι ειδικοί και τα πανηγύρια
Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι το θέμα των πανηγυριών  του καλοκαιριού δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα. Ούτε για τις τοπικές κοινωνίες (που θέλουν τα πανηγύρια), ούτε βεβαίως για τους ειδικούς.  Την Τρίτη υπήρξε πολύωρη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Επιτροπή των  Ειδικών και των Λοιμωξιολόγων για να αποφασιστεί εάν θα απαγορευτούν ή όχι για εφέτος τα πανηγύρια. Υπήρξαν πολλές απόψεις και προτάσεις. Τελικά, όπως μαθαίνω  η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών ήταν υπέρ της απαγόρευσης των πανηγυριών, μετά τα όσα συνέβησαν σε πανηγύρι στην Αλίαρτο.  Αυτή ήταν έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και η πρότασή τους. Εφεραν μάλιστα ως παράδειγμα τα καρναβάλια της Πάτρας, τα οποία και απαγόρευσαν  αποτρέποντας έτσι πιθανούς κινδύνους.
***
Συνωστισμός στις πλαζ τα Σαββατοκύριακα
Πρόβλημα συνωστισμού παρατηρήθηκε και σε ορισμένες πλαζ. Μου λένε ότι τα συνεργεία ελέγχου πάνε για έλεγχο τις καθημερινές όπου διαπιστώνουν ότι τηρούνται οι αποστάσεις, ότι οι σερβιτόροι έχουν μάσκα και γενικά τα μέτρα προστασίας ακολουθούνται κατά γράμμα Αυτά συμβαίνουν στις καθημερινές. Τι γίνεται όμως τα Σαββατοκύριακα; Στα Σαββατοκύριακα όμως παρατηρείται ο συνωστισμός. Γιατί άραγε; Αυτό εξετάζουν τώρα οι ειδικοί.
***
Οταν ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει σε βουνό
«Ανασχηματισμός, κάποια στιγμή, θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε από μένα», δήλωσε χθες (στον Σκάι) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν επεξεργάζεται στο μυαλό του τις αλλαγές που θα κάνει και προφανώς έχει ήδη καταλήξει στα ποια πρόσωπα που θα πάνε σπίτι τους. Σε κάθε περίπτωση επειδή όπως έχει πει ο ίδιος τις αποφάσεις του τις παίρνει στο βουνό, το πέρασμά του την Παρασκευή από την Ήπειρο έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά όσων αρέσκονται στους αιφνιδιασμούς και γενικώς στην ανασχηματισμολογία. Θυμίζω, πάντως, ότι την απόφαση για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, την έλαβε κατά την επίσκεψή του στο νομό Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και την απόφαση να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής την έλαβε ενώ βρισκόταν προεκλογικά πάλι στο ίδιο μέρος. Αυτή την φορά δεν θα είναι στο Μέτσοβο αλλά στα Πράμαντα όπου και θα διανυκτερεύσει το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο το πρωί θα μεταβεί στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας για την τελετή εγκαινίων και αμέσως μετά θα πετάξει με ελικόπτερο για την Κέρκυρα.
***
Απολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης
Τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει το θέμα με το πακέτο ανάκαμψης  στην επόμενη Σύνοδο προκειμένου να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν  «ένας πολύ πυκνός χρόνος στον οποίο από τη μια ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, υλοποιώντας ένα τολμηρό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κι από την άλλη προφανώς έπρεπε να διαχειριστούμε μια σειρά από κρίσεις, με πιο σημαντική την υγειονομική πρόκληση του κορονοϊού στην οποία όπως έχουμε συζητήσει πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης».
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κιτς
Όταν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το  τηλεοπτικό σποτ του κόμματός του… «πρόχειρο και κιτς», αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σποτ πρέπει να είναι πάρα πολύ κακόγουστο. Και εξηγούμαι.
Νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε μόλις ολοκληρώσει δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι από τη Βουλή ρωτήθηκε από φίλους του (στη Βουλή) για το σποτ «1 χρόνο όλα ανάποδα».
-«Πως το είδες;»
-«Είχαμε αρκετό χρόνο για να ετοιμάσουμε κάτι περιεκτικό και ουσιαστικό, αλλά αυτό το οποίο προέκυψε δεν ήταν ούτε αισθητικά ωραίο, ούτε καλά προετοιμασμένο», απάντησε ο βουλευτής, αφήνοντας τους συνομιλητές του άφωνους…
-«Μήπως υπερβάλλεις, ήταν γεμάτο ειρωνεία…», επανήλθαν αυτοί.
-«Ποια ακριβώς ειρωνεία; Πως ξέρουμε να ανοίγουμε σαμπάνιες;», ανταπάντησε ο βουλευτής.
Απ’ ό,τι μαθαίνω στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γίνανε ανάλογης φύσης σχόλια τα οποία έφεραν σε δύσκολη θέση τον Αλέξανδρο Χαρίτση, ο οποίος ωστόσο δεν είχε τον τελικό λόγο για το τηλεοπτικό σποτ. Δεδομένου ότι διαχρονικά οι αριστεριστές βουλευτές ξεχωρίζουν για την προβληματική αισθητική τους, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι βρήκαν κακόγουστο το σποτάκι του ίδιου του κόμματός τους. Η εξήγηση είναι άβολη: Είτε κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν αισθητική, είτε δεν είναι τόσο αριστεριστές….
****
Τα βιντεάκια του ΣΥΡΙΖΑ
Συμβαίνει μήπως κάτι με τα τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλούς ακόμα και σε Συριζαίους δεν αρέσουν; Οταν, μετά τις εκλογές, αποχώρησε η επικοινωνιολόγος του Αλέξη Τσίπρα, η Ζωή Χαλιδιά που ήταν άνθρωπος  της απόλυτης εμπιστοσύνης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εμπνευστής και δημιουργός των πολυσυζητημένων σποτ του τύπου «Ηταν δίκαιο έγινε πράξη», τότε δημιουργήθηκε πρόβλημα με τα σποτάκια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε από έμπειρους επικοινωνιολόγους. Η κυρία Χαλιδιά πήρε  το καπελάκι της (που λέει ο λόγος) και έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν, βλέπετε, και η βαριά ήττα των εκλογών που αποθάρρυνε επαγγελματίες επικοινωνιολόγους να συνεργαστούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι την παραγωγή των σποτ ανέλαβε, μου λένε, μια ομάδα νεαρών της Νεολαίας του κόμματος (που βρίσκονται στην Κομουνδούρου)  υπό την εποπτεία  είτε του Γραμματέα του κόμματος  Πάνου Σκουρλέτη, είτε άλλων στελεχών. Αυτή η ομάδα, μαθαίνω, ότι  παράγει αυτά τα περιβόητα σποτ, όπως αυτό  με την χρηματοδότηση των ΜΜΕ που παρουσίαζε όλους τους δημοσιογράφους ότι τα παίρνουν. Ενα σποτ που, όπως θυμάστε, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.  Μου λένε, επίσης  ότι την ιδέα για το καινούργιο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό με τον «1 χρόνο όλα ανάποδα»,  την έδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όταν ανέβασε στο twitter αυτό το σύνθημα για να κριτικάρει τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Από εκεί εμπνεύστηκαν  οι δημιουργοί του σποτ. Είναι αυτό ακριβώς το σποτ, που ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε μέσα στη Βουλή  (σε πηγαδάκι φίλων του)… κακόγουστο.
***
Η μηνιαία κάρτα διαδρομών του Πρωθυπουργού
Οι περισσότεροι ίσως να μην το έχουν προσέξει, αλλά στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αγία Βαρβάρα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής έδωσε μία ηλεκτρονική μηνιαία κάρτα στον Πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα την «χτύπησε» στο ειδικό μηχάνημα έκανε δηλαδή χρήση. Μιλάμε για κανονική κάρτα με τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού πάνω σ΄αυτήν.