Την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση χρήσης για την  ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπόγειου φυσικού χώρου, στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος η μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η υπόγεια αποθήκη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου. Η παραχώρηση θα γίνει για 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, αλλά και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

 Διαδικασία Διαγωνισμού

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής υποψηφίων και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και επιλογής παραχωρησιούχου. 

Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την 31η Αυγούστου 2020.

Ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τον διαγωνισμό ενεργούν οι PriceWaterhouseCoopersBusinessSolutionsS.A. (Χρηματοοικονομικός), ΡΟΚΑΣ Δικηγορική Εταιρεία (Νομικός) και Seal EnergyPtyLtd (Τεχνικός).