Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε σήμερα πως ρώσοι και άλλοι ξένοι μισθοφόροι εισήλθαν την Πέμπτη στην περιοχή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Σαράρα για να εμποδίσουν την επανάληψη των ενεργειακών εξαγωγών, οι οποίες εμποδίζονταν εδώ και μήνες από τις λιβυκές δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Οι περισσότερες από τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), στο πλευρό του οποίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολεμούν ρώσοι μισθοφόροι.

Η NOC, η οποία αποπειράθηκε αυτό το μήνα να επαναλάβει την παραγωγή στη Σαράρα αφού οι γραμμές του μετώπου άλλαξαν, έχει τη βάση της στην Τρίπολη, που αποτελεί την έδρα της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία ζητούν άμεσο και άνευ όρων τερματισμό των μαχών

Στο μεταξύ, Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους το βράδυ της Πέμπτης να ανασταλούν οι εχθροπραξίες «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ.

«Παροτρύνουν επίσης τους ξένους παράγοντες να τερματίσουν όλες τις επεμβάσεις και να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ