Φουκάκι

Ετσι ονομάζουν στην Κρήτη την χοιρινή τηγανιά. Σερβίρεται ζεστή με πιλάφι ή τηγανητές πατάτες και βραστά χόρτα εποχής ή ωμή πράσινη σαλάτα.

food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 5′ Μαγείρεμα 35′ – 40′

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

1 κιλό χοιρινή σπάλα σε κύβους 3-3½ εκ. (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει)

250 ml ελαιόλαδο

200 ml τσίπουρο

125 ml χυμός λεμονιού

Νερό ζεστό

1 κ.γ. ρίγανη ξερή

2 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε από όλες τις μεριές για 5 -7 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ζεστό νερό τόσο που να καλύπτει ακριβώς τα κομμάτια του χοιρινού. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και ακολούθως μειώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Αφήνουμε για 30-35 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι και ελέγχουμε τα υγρά στο κρέας. Προσθέτουμε σταδιακά, αν χρειάζεται, νερό μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk