Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ ήταν ορατή, μερικώς, και από την Ελλάδα.

Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ήταν ορατή κυρίως στην Αφρική και την Ασία (Μέση Ανατολή, Ινδία και Κίνα).

Δείτε live από την έκλειψη:

Δείτε φωτογραφίες:

 

Το μονοπάτι της έκλειψης

Το «μονοπάτι» της  έκλειψης άρχισε στην κεντρική Αφρική και ταξιδεύει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας – είδαν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη ξεκίνησε λίγο πριν τις 8:00, η κάλυψη του ηλιακού δίσκου ήταν μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα).

Στην Αθήνα, η κάλυψη έφτασε περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Το φαινόμενο διάρκεσε μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 7:48, έφτασε στο μέγιστο στις 8:28 και ολοκληρώθηκε στις 9:11.