Περισσότερα από 4.000 πιστοποιητικά γέννησης, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης εκδόθηκαν τις πρώτες 16 ώρες από την στιγμή που «ανέβηκαν» στο gov.gr, ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια του  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Εχθές, Τρίτη, παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό η ψηφιοποίηση των δημοτολογίων και των ληξιαρχείων της χώρας, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, καθώς διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η αρχή γίνεται με την δυνατότητα της online έκδοσης των πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, γέννησης και ιθαγένειας, ενώ το τέλος Ιουνίου αναμένεται να «ανέβουν» στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της δημόσιας διοίκησης ακόμη πέντε.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, πάντα υπάρχει και το στοιχείο της περιέργειας των πολιτών τις πρώτες οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν εάν το σύστημα λειτουργεί, όπως σχολίασε και ο Υπουργός. Συγκεκριμένα, από τις 19.00 της Τρίτης 09 Ιουνίου έως τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου εκδόθηκαν 2.701 οικογενειακής κατάστασης, 1.272 γέννησης, 210 ιθαγένειας.

Όσο περνάει η ώρα, και πριν κλείσουν οι πρώτες 24 ώρες, τα νούμερα αυξάνουν σημαντικά. Το μεσημέρι οι εκδόσεις έφτασαν τις 1.000 την ώρα, ενώ νωρίτερα το peak ήταν 75 πιστοποιητικά το δευτερόλεπτο.

Ψηφιοποίηση σε 3 φάσεις

Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Πως γίνεται η έκδοση των πιστοποιητικών

Για να προχωρήσει κανείς στην έκδοση των πιστοποιητικών γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας θα πρέπει να επισκεφθεί την σελίδα https://reg.services.gov.gr και στη συνέχεια, αφού επιλέξει το είδος του πιστοποιητικού, με τους κωδικούς του Taxisnet μπορεί να προχωρήσετε στην έκδοσή του.

Τα πιστοποιητικά μπορείτε να τα αποστείλετε ηλεκτρονικά ή να τα εκτυπώσετε και να τα παραδώσετε έντυπα. Ολα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επαλήθευσης με τον οποίο μπορεί να γίνει αναζήτηση του εγγράφου και επαλήθευση των περιεχομένων του.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης την δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητας ενός εγγράφου. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης θα χρειαστεί είτε τον κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου, είτε το QR code που φέρει το έγγραφο.