Κοροναϊός: Aύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στον καιρό της τηλεργασίας

Το ποσοστό των επιθέσεων κατά εργαζομένων σε τηλεργασία αυξήθηκε από 12% πριν την επιβολή lockdown τον περασμένο Μάρτιο σε πάνω από 60%, έξι εβδομάδες μετά

Κύμα κυβερνοεπιθέσεων κατά βρετανών πολιτών που εργάζονται από το σπίτι έχουν εξαπολύσει χάκερ, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω κοροναϊού αναγκάζουν όλο και περισσότερους σε κατ’οίκον εργασία, χρησιμοποιώντας πολλές φορές άγνωστα συστήματα υπολογιστών.

Το ποσοστό των επιθέσεων κατά εργαζομένων σε τηλεργασία αυξήθηκε από 12% πριν την επιβολή lockdown τον περασμένο Μάρτιο σε πάνω από 60%, έξι εβδομάδες μετά, σύμφωνα με δεδομένα εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιθέσεις στοχεύουν περισσότερο στην εκμετάλλευση του χάους που προκάλεσε η νόσος Covid-19 και της ανησυχίας των εργαζομένων σε σχέση με αυτή, παρά έχει να κάνει με συνηθισμένες απόπειρες οικονομικής απάτης ή εκβιασμού.

Πώς γίνονται οι επιθέσεις

Στις αρχές Μαΐου, η Darktrace εντόπισε «μεγάλη εκστρατεία κακόβουλων email» κατά βρετανικών επιχειρήσεων που έλεγε στους αποδέκτες πως θα μπορούσαν να πάρουν άδεια, αν έκαναν εγγραφή σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Άλλες επιθέσεις στοχοποιούσαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία.

Σύμφωνα με τη Darktrace, περίπου το 1/5 των κακόβουλων email γίνεται με τη χρήση κάποιου είδους πλαστογράφησης, ωστόσο το ποσοστό αυτό έφτασε ως το 60%, καθώς οι χάκερ εκμεταλλεύονται την απουσία των εργαζομένων από το εργασιακό του περιβάλλον.

Μια τέτοια επίθεση μάλιστα -σύμφωνα με την ίδια πηγή- έγινε στο όνομα κάποιου διευθύνοντα αξιωματούχου που ζητούσε από τους εργαζομένους να κάνουν δωρεά στην οργάνωσή του, ενώ άλλοι χάκερ υποδυόμενοι τεχνικούς του τμήματος ΙΤ μιας επιχείρησης ζητούν από τους υπαλλήλους να κατεβάσουν νέο λογισμικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk