χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο του οποίου ακόμα αμφισβητείται η δράση του διασαφήνισε χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό

Τι είπε ο Τσιόδρας για τη χλωροκίνη

Ο καθηγητής τόνισε πως «έχουμε κάνει εισηγήσεις και έχουμε σαν Επιτροπή εισηγηθεί θεραπευτικούς αλγόριθμους και για τους ασθενείς και ιδιαίτερα τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα μέσο κίνδυνο, δεν έχουν τη σοβαρή νόσο. Έχουν κάτι μεταξύ ήπιας και μέτριας βαρύτητας νόσου, όπως την ονομάζουμε, οι οποίοι σε συνεννόηση με τους θεράποντες γιατρούς τους, μπορούν να πάρουν τα φάρμακα αυτά με συνταγογράφηση, ακόμα και στην κοινότητα. Άρα αυτό έχει γίνει, έχει συζητηθεί από την Επιτροπή, έχει περάσει».

Ο κύριος Τσιόδρας είπε πως η χλωροκίνη φαίνεται να είναι ένα φάρμακο του οποίου ακόμα αμφισβητείται η δράση του. «Υπήρξε μια πολύ πρόσφατη μεγάλη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine της Βοστόνης, η οποία δεν έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βέβαια χορηγήθηκε σε πιο βαριά ασθενείς», τόνισε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Βλέπω μια τάση στην επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία, να δίνονται τα φάρμακα όσο δυνατόν νωρίτερα και σε ηπιότερης μορφής εκδήλωση της νόσου. Γιατί στην πρώτη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερη σημασία οι υψηλής βαρύτητας ασθενείς, σε αυτή την περίοδο έχουν σημασία άπαντες. Προσπαθούσαμε να σώσουμε τους υψηλής βαρύτητας, οι οποίοι μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπήρχε εδώ και ένα μήνα αυτή η δυνατότητα, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα εθελοντικά να δώσει κανείς χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, τα δύο «ξαδελφάκια», και σε υγειονομικούς και σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είχαν εκτεθεί στον ιό και δόθηκε πάντα, όπως είπε, σε επίπεδο στενής παρακολούθησης με τον γιατρό.

«Τώρα, το εάν δουλεύει δεν το ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε προοπτικές μελέτες οι οποίες έχουν αρχίσει, στις οποίες οι μισοί παίρνουν, οι μισοί δεν παίρνουν και θα περιμένουμε με αγωνία αυτά τα αποτελέσματα. Και εκεί κατέληξε και η μεγάλη μελέτη στο New England: ότι θέλουμε για τη χλωροκίνη μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, στην οποία οι μισοί θα την παίρνουν και οι μισοί δεν θα την παίρνουν και θα εξετάζει και τα διαφορετικά στάδια βαρύτητας της νόσου. Δυστυχώς αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα», κατέληξε.