Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν δεν περνάει τις καλύτερες των ημερών της.

Στην προ κορωνοϊού περίοδο είχε ανοίξει ανεπιτυχώς πάμπολλα μέτωπα, χωρίς να καταφέρει τις νίκες που επεδίωκε ο σύγχρονος σουλτάνος.

Τα σχέδια στη Συρία δεν είχαν βγει, το διαρκές παιγνίδι με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τον εξέθεσαν, η όποια αξιοπιστία και εμπιστοσύνη χάθηκαν, οι ακροβασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι τυχοδιωκτισμοί στη Λιβύη ουδέν απέδωσαν και εσωτερικά η οικονομία τελούσε υπό καθεστώς αμφισβήτησης από την αρχή του 2020.

Οι διεθνείς αντιπερισπασμοί προς εξουδετέρωση των εσωτερικών κλονισμών απεδείχθησαν ανεπαρκείς και μη ικανοί να αμβλύνουν τις εντυπώσεις.

Ακολούθησαν εκείνα τα υπερφίαλα με τις κολόνιες και τα δήθεν ηρωικά ότι ο κορωνοϊός δεν προσβάλλει τους Τούρκους για να φανερωθεί το έλλειμμα και το κενό ηγεσίας του Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικώς απέφυγε τα μέτρα, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, συντονίστηκε με τους άλλους »αναθεωρητές» της εποχής, όπως ο Τραμπ, ο Μπολσονάρου και ο Τζόνσον και υπέστη, όπως ήταν φυσικό επόμενο, τα χειρότερα.

Οταν ήρθε το κακό προσπάθησε να λάβει περιοριστικά μέτρα, αλλά και πάλι κατά τρόπο αποσπασματικό. Η νόσος απλώθηκε, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και τις τελευταίες μέρες χρειάστηκε να επιβάλει ξανά τετραήμερη καραντίνα.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να αποκαλύψει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Τώρα αναζητεί διάσωση πάλι από τις ΗΠΑ, ξέχασε τους ρώσικους S-400 και μαζί επαύξησε τους δασμούς κατά 30% για να αποτρέψει τη συναλλαγματική εκροή και να ελέγξει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας που εξανεμίζει τα εισοδήματα των φτωχότερων Τούρκων. Και επειδή το αδιέξοδο περισσεύει άρχισε πάλι τις απόπειρες εξαγωγής του προβλήματος στην Ελλάδα και τις επιθέσεις σε όσες χώρες θεωρούν ακατανόητες τις ενέργειες και τις επιλογές του.

Ωστόσο, το εσωτερικό μέτωπο δεν κλείνει, παρά η αμφισβήτηση θεριεύει, οι πολίτες τον αμφισβητούν και αυτός επισείει ξανά την απειλή του πραξικοπήματος, ωσάν να μην είναι ο ίδιος ηγέτης και καθοδηγητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η αποκάλυψη είναι πλήρης. Χωρίς υπερβολή η Τουρκία ζει τον τραγέλαφο Ερντογάν, την κατάληξη του οποίου κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει. Γι’ αυτό καλόν είναι η Ελλάδα να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

ΤΟ ΒΗΜΑ