H Eλλάδα χειρίστηκε την υγειονομική κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση έδρασε στηριζόμενη στην επιστημονική γνώση.

Εμπιστεύθηκε τους γιατρούς, τους επιδημιολόγους, όλους εκείνους που μπορούσαν να διακρίνουν την εξέλιξη της πανδημίας, τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας και ήταν σε θέση να προτείνουν έγκυρα και έγκαιρα τις ενδεδειγμένες πολιτικές.

Και έτσι έλαβε τις ορθές αποφάσεις στον καταλληλότερο χρόνο, όπως εκ των αποτελεσμάτων προκύπτει.

Η ίδια ομάδα, ο ίδιος επιστημονικός κύκλος προέκρινε τώρα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, της νέας γνώσης που απέκτησε και της βαθιάς πεποίθησης που διαμόρφωσε ότι η νόσος φθίνει, το σταδιακό »ξεκλείδωμα» της χώρας υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι συγκεκριμένοι κανόνες της υγιεινής των χεριών, της απόστασης και των μασκών σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται εξ ανάγκης πρόσωπα.

Και προειδοποίησε βεβαίως, με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα ότι αν δεν τηρηθούν οι κανόνες, τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα κινδυνεύουν να χαθούν εν ριπή οφθαλμού και η χώρα είτε να κλειδωθεί εκ νέου, είτε να θρηνήσει πολλαπλάσια θύματα και να ζήσει δραματικές καταστάσεις στα νοσοκομεία της.

Θα ήταν κρίμα να πισωγυρίσει εξαιτίας της ανυπομονησίας και της απρονοησίας ορισμένων, ιδιαιτέρως των νέων της.

Προφανώς δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, αλλά οφείλουμε κινήσεις με τάξη και ρυθμό.

Τώρα είναι η στιγμή για τολμηρά μεν, αλλά λελογισμένα βήματα, τα οποία όντως καλούνται να επιχειρήσουν οι νεότεροι και οι υγιέστεροι.

Η οικονομία, οι αγορές, οι δουλειές, οι ζώνες της παραγωγής, του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού, της τέχνης, του αθλητισμού και άλλων που συνθέτουν και ορίζουν την ευημερία και την προκοπή μας επιβάλλεται πλέον να ανοίξου , δεν μπορούν να μείνουν για πάντα κλειστές.

Με τη διαφορά ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να είναι άναρχη και άτακτη.

Για να ευδοκιμήσει θέλει ορθολογισμό, αυτοπειθαρχία και υπομονή. Για λίγες εβδομάδες ακόμη…

ΤΟ ΒΗΜΑ