Λεπτομέρειες σχετικά με τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους του κοροναϊού, τη διάγνωση της νόσου σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, αλλά και τη διενέργεια των τεστ αντισωμάτων έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με με τη στρατηγική του διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου και ποιον συνάνθρωπό μας θα αφορά η επόμενη φάση, εισηγήθηκε τα εξής:

Ο εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση του νέου κοροναϊού συστήνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος συμβατά με τη νέα νόσο.

Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:

  • Ασθενείς με οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία.
  • Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο.
  • Προσωπικό υπηρεσιών Υγείας ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και να διασφαλιστεί η προστασία των υγειονομικών δομών.
  • Οι φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων, μεταναστών και επίσης άλλες δομές, όπου επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως φυλακές, στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας.
  • Προσωπικό υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» για την λειτουργία του κράτους και
  • Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση κι εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Οι ασυμπτωματικοί

Σχετικά με τη διάγνωση του κοροναϊού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, αυτή γίνεται κατά προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:

  • Προσωπικό και φιλοξενούμενοι κλειστών δομών.
  • Άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας σε κλινικές ή τμήματα υψηλού κινδύνου (ογκολογικές και αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης).
  • Έγκυοι που εισάγονται για τοκετό.
  • Φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες συρροές κρουσμάτων.

 

Τα τεστ αντισωμάτων

Σε ό,τι αφορά τα τεστ αντισωμάτων (ενεργητική διαδικασία ανίχνευσης αντισωμάτων) αυτή εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνον.

Αυτή τη στιγμή, για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα μας θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και φυσικά στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία προσωπικού υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», όπως υγειονομικοί.

«Δεν είμαστε, όμως, ακόμα εκεί, γιατί το πιο σημαντικό είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, ώστε να πληρούνται κύρια κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Σε πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μία πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για IGG αντισώματα (τα αντισώματα που δείχνουν ανοσία) σε αυτούς που συμμετείχαν» υποστήριξε ο καθηγητής Τσιόδρας.