Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν έλυσε μεν τις πολλές διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, αλλά κατέληξε σε συμφωνία ως προς τον μηχανισμό διάσωσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα κοινό Ταμείο Ανάκαμψης, ικανό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στη Γηραιά Ηπειρο και ανέθεσαν στην Κομισιόν να επεξεργασθεί τάχιστα τους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του και να τους παρουσιάσει στην επόμενη σύνοδο που θα συνέλθει εκ νέου σε 13 μέρες και συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου.

Ουσιαστικά το συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή να συγκεράσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών μελών και να επανέλθει με ένα σχήμα συμβιβασμού μεταξύ των πλούσιων του Βορρά και του φτωχού Νότου.

0λα δείχνουν ότι βάση για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσει ο νέος επταετής κοινοτικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα εγγυηθεί την χρηματοδότησή του νέου μηχανισμού διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας.

Με άλλα λόγια το πρώτο βήμα έγινε και από εδώ και πέρα είναι ζήτημα ικανοτήτων της νέας Κομισιόν να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, να ορίσει το ύψος και το εύρος της παρέμβασης και μαζί να οικοδομήσει ένα μεικτό σχήμα επιδοτήσεων και χαμηλότοκων μακράς διάρκειας δανείων που θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια.

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Οι αγορές καραδοκούν, οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμοι για ακόμη μια φορά να δοκιμάσουν τις αντοχές της και οι ανταγωνιστές της να τη δουν να σέρνεται από κρίση σε κρίση προκειμένου να λεηλατήσουν τον πλούτο της. Ηδη τα επιτόκια πήραν την ανιούσα και το μπαζούκας των 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αρκετό να συγκρατήσει τις πολλές αμφισβητήσεις. Γενικώς δεν υπάρχει χρόνος για άγονες συγκρούσεις, παρά λίγες μέρες για δημιουργικές συνθέσεις ,τις μόνες ικανές να αλλάξουν το ρου των πραγμάτων, να αναγεννήσουν το ευρωπαϊκό όραμα και να καταστήσουν και πάλι την ευρωπαϊκή ιδέα και πάλι ελκυστική.

Η Ευρώπη έκανε την Πέμπτη ένα βήμα προς την ανασυγκρότησή της, μένει να το ολοκληρώσει. Εχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναγεννηθεί, όπως τόσες φορές έχει κάνει τελώντας υπό πίεση…

ΤΟ ΒΗΜΑ