έσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη αισθάνομαι τυχερή» λέει, «γιατί έχω σπίτι με μεγάλη βεράντα και με ανοιχτή θέα, γεγονός που κάνει τις ημέρες του εγκλεισμού πιο εύκολες». Η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα, πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τραγουδίστρια που τα τελευταία χρόνια διαγράφει λαμπρή πορεία στα μεγάλα θέατρα, «μένει μέσα», όπως όλοι μας. Εχοντας το βλέμμα μας στραμμένο προς τη θάλασσα που φαίνεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σπίτι της, κάπου στα νότια προάστια. «Τη λατρεύω τη θάλασσα» λέει, «και αυτό που κυρίως μου λείπει τώρα είναι που δεν μπορώ να απολαύσω ήρεμα, χωρίς φόβο μια βόλτα στην παραλία». Επιλέγει όμως να βλέπει την καλή πλευρά των πραγμάτων. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο έλειπα από το σπίτι μου, βρισκόμουν στη Γαλλία για μία μακρά περίοδο δοκιμών και παραστάσεων με τον «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο. Εκανα το ντεμπούτο μου στον ρόλο της Μανταλένα. Η εμπειρία ήταν εξαιρετική, μου είχαν λείψει όμως πολύ οι δικοί μου, ιδιαίτερα η κόρη μου. Προσπαθώ τώρα να δω την περίοδο της «καραντίνας» ως ένα long weekend, ως την ευκαιρία να ξεκουραστώ στο σπίτι και να περάσω ωφέλιμο χρόνο με την οικογένειά μου». Είναι ένας έξυπνος και αποτελεσματικός, ως φαίνεται, τρόπος να αντιμετωπίζει το γκρίζο που μας περιτριγυρίζει.

«Περνάμε, βεβαίως, πολύ δύσκολες μέρες» επισημαίνει: «Πιστεύω με όλη την ψυχή μου πως αυτό που ζούμε είναι ένα σημάδι από τον Θεό. Ο κόσμος μας πρέπει να κάνει επανεκκίνηση προκειμένου να προχωρήσει. Θέλω να βλέπω το καλό μέρος αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, να πιστεύω πως όχι απλώς θα ξεπεράσουμε γρήγορα τα δύσκολα, αλλά θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο καλοί άνθρωποι». Οσο και αν επιλέγει να είναι αισιόδοξη (μήνυμα που στέλνει συμμετέχοντας και στο χιουμοριστικό βιντεάκι που ανέβασαν στο Internet μερικοί από τους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ στο πλαίσιο του #stayhome), η Τσέλια Κοστέα έχει δει πολλές από τις παραστάσεις στις οποίες θα συμμετείχε να ακυρώνονται, όπως συνέβη και με όλους τους λυρικούς τραγουδιστές, αφού τα θέατρα όπερας έχουν βάλει λουκέτο σχεδόν σε όλον τον κόσμο. «Για τους καλλιτέχνες είναι μια δραματική περίοδος» αναφέρει, «δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει δυσκολότερη εποχή για τραγουδιστές, λυρικούς ή μη, μουσικούς και ηθοποιούς. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και εδώ, στην Ελλάδα, που έχουμε τόσα θέατρα! Ελπίζω όμως βαθιά πως γρήγορα όλα αυτά θα είναι παρελθόν και πως με την ελπίδα να μας κινητοποιεί και με κοινή προσπάθεια θα τα ξεπεράσουμε όλα».

Τώρα, κλεισμένη στο σπίτι της, απολαμβάνει την παρέα της κόρης της, περιποιείται τα λουλούδια της και μαγειρεύει: «Λόγω της δουλειάς μου είχα πάντα έναν άνθρωπο να ασχολείται με τα του σπιτιού, τώρα που είμαι μόνη αναγκάζομαι να τα κάνω όλα εγώ. Το έχω ρίξει λοιπόν στο μαγείρεμα, και επειδή είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε τρώγοντας αυτά που φτιάχνω, ελπίζω να τα καταφέρνω καλά» λέει γελώντας. Δεν έχει σταματήσει να τραγουδάει, αφού «η δουλειά μου είναι πρωταθλητισμός, η φωνή είναι ένα όργανο που χρειάζεται σχεδόν καθημερινή εξάσκηση. Οπότε κάνω κι εγώ κάθε μέρα τα βοκαλίζ μου, όχι με το αυστηρό πρόγραμμα που βάζω τις περιόδους που εμφανίζομαι σε κάποιο θέατρο, πάντα όμως αφιερώνω λίγο χρόνο στη μουσική. Εξάλλου, με περιμένουν διάφορες νέες επαγγελματικές υποχρεώσεις μέσα στο καλοκαίρι και έπειτα, από το φθινόπωρο. Αν όλα πάνε καλά και δεν ακυρωθούν και αυτά, εγώ πρέπει να είμαι έτοιμη, να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη για να ανταποκριθώ. Ετσι, αυτές τις ημέρες ετοιμάζω το πρόγραμμα για κάποια κοινά ρεσιτάλ με τη μεσόφωνο Ελίνα Γκαράντσα, προγραμματισμένα για το καλοκαίρι. Για να δούμε…».

Γεννημένη στην Πιάτρα Νέαμτς της Ρουμανίας, με σπουδές στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, η Τσέλια Κοστέα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλα θέατρα και αίθουσες, όπως στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, στην Κρατική Οπερα της Βιέννης, στην Κρατική Οπερα του Βερολίνου, στην Κονσέρτχεμπαου του Αμστερνταμ κ.ά. Πρόκειται για μια καριέρα που έχτισε με σκληρή δουλειά, με πίστη στις δυνατότητές της, αλλά και με «πολλά όχι», όπως επισημαίνει: «Δεν φοβάμαι να αρνηθώ ρόλους που αν και μου τους προτείνουν (ενίοτε επίμονα) αισθάνομαι πως δεν είναι κατάλληλοι για εμένα, ή πως απλώς δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να τους τραγουδήσω. Αυτό έχει ρίσκο, επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, επειδή απορρίπτοντας προτάσεις μπορεί να δυσαρεστείς ανθρώπους οι οποίοι παίζουν ρόλο στην καριέρα σου. Ομως, όσο περνάει από το χέρι μου αποφεύγω τις κακοτοπιές και προστατεύω όσο καλύτερα μπορώ τη φωνή μου. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως μερικές φορές δεν παίρνω κι εγώ τα ρίσκα μου, δεν γίνομαι τολμηρή. Φροντίζω όμως να μην το παρακάνω».

Τραγουδώντας την πραγματική ζωή

Οσο και αν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της την ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτή πάντα ονειρεύεται την επιστροφή στην Ελλάδα. «Εχω την αίσθηση πως σε μια άλλη ζωή είχα γεννηθεί εδώ, δεν εξηγείται αλλιώς» λέει γελώντας. «Τη λατρεύω την Ελλάδα! Τον ήλιο, τη θάλασσα, όλα της!». Εχοντας

ερμηνεύσει στην Εθνική Λυρική Σκηνή μεταξύ άλλων τη Μιμή στην «Μποέμ», την «Τόσκα», τη «Μαντάμα Μπατερφλάι», τη Λεονώρα στον «Τροβατόρε», την Ελενα στον «Σικελικό Εσπερινό», τη Μαργαρίτα στον «Φάουστ», τη Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» αλλά και τη Φεντίμα στην όπερα «Μαραθών – Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ, ετοιμάζεται τώρα, στη νέα περίοδο λειτουργίας του οργανισμού, να ερμηνεύσει τη Μανταλένα από τον «Αντρέα Σένιε».

«Μακάρι όλα να πάνε καλά, η ζωή να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και ο κόσμος να ξαναβρεί τη χαρά του» λέει, αδημονώντας να ανέβει πάλι στη σκηνή της Λυρικής για να παρουσιάσει και στο ελληνικό κοινό τον (νέο στο ρεπερτόριό της) ρόλο που τόσο πολύ έχει αγαπήσει. «Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω, αλλά αισθάνομαι μεγάλη δύναμη πάνω στη σκηνή. Λατρεύω τις παραστάσεις, γιατί μου αρέσει το θεατρικό παιχνίδι, το πάντρεμα της μουσικής και της υποκριτικής τέχνης. Ισως γι’ αυτό, παρότι αγαπώ τον Βέρντι και το μπελκάντο, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις όπερες του Πουτσίνι, όπως στη «Μαντάμα Μπατερφλάι», που είναι και η δυσκολότερη όπερα που έχω μέχρι σήμερα τραγουδήσει, και στην «Τόσκα», που είναι η όπερα η οποία μου άνοιξε τις πόρτες σε πολλά μεγάλα θέατρα. Μου αρέσει ο βερισμός, γιατί τραγουδάει την πραγματική ζωή με ένταση, δραματικότητα και πάθος».

Εν αναμονή της επανεκκίνησης της δικής της, της δικής μας ζωής, με τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό, η Τσέλια Κοστέα οργανώνει όσο καλύτερα μπορεί την επόμενη μέρα. Και όποτε νιώθει την ανάγκη να γεμίσει τις μπαταρίες της με ενέργεια, έχει πάντα αυτή τη βεράντα με τα λουλούδια της και με την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. «Ακόμα και μόνο γι’ αυτό το γαλάζιο χρώμα, μόνο γι’ αυτή την τόσο αισιόδοξη αίσθηση που σου δημιουργεί, αξίζει να ζεις εδώ» λέει, απόλυτα σίγουρη πως επέλεξε σωστά, μετά τη Ρουμανία που τη γέννησε, την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα της καρδιάς της.