Οταν διαβάζεις τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο για υγειονομικό υλικό και αναπνευστήρες για να οργανώσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παγώνεις. Ολες οι πληροφορίες από την ηγέτιδα δύναμη του κόσμου, από φίλους γιατρούς που ζουν και εργάζονται εκεί σε κορυφαίο επίπεδο, μιλούν για μια χώρα που εισέρχεται στον πόλεμο με την πανδημία απαράσκευη, χωρίς στέρεο σχέδιο, χωρίς επάρκεια εργαλείων. Φτάνει στη μάχη ύστερα από παλινωδίες της ηγεσίας, αλαλούμ δηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν από την αβάσταχτη ελαφρότητα του χαρακτηρισμού του ιού περίπου ως «όπλου» της Κίνας εναντίον της Δύσης και καταλήγουν στη σαχλή διαβεβαίωση ότι το Πάσχα θα έχουν τελειώσει όλα..

Αλλά αν κρατάμε την ανάσα μας περιμένοντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη τα πράγματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως της κραταιάς Γερμανίας, είναι εξίσου ανατριχιαστικά. Από την Ιταλία που έχει γονατίσει ως τη Μεγάλη Βρετανία του αλλοπρόσαλλου Τζόνσον, οκνηρία σκέψης, αναποφασιστικότητα, ανατριχιαστικές ελλείψεις στα συστήματα υγείας, αδύναμες ή σαστισμένες ηγεσίες, κι όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες από την αρχή-αρχή της κρίσης είχαν με σαφήνεια προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της πανδημίας.

Είναι δυνατόν σε μια χώρα όπως η Γαλλία επαρχιακός γιατρός, εκφράζοντας και την απόγνωση χιλιάδων συναδέλφων του, να προβαίνει σε ακραία εκδήλωση, εμφανιζόμενος γυμνός στο Διαδίκτυο, για να ακουστεί η φωνή του από τον πρόεδρο Μακρόν; Ο 61 ετών Αλέν Κολομπέ, από χωριό της Νότιας Γαλλίας, παθολόγος, ανάρτησε εκτός από τη φωτογραφία του ένα κείμενο δραματικής διαμαρτυρίας: «Καταγγέλλω την ένοχη ανετοιμότητα. Ενώ εγώ μιλώ για τον ιό από τον Ιανουάριο ακόμη, δίνουμε τη μάχη χωρίς ρόμπες, χωρίς μάσκες, απολυμαντικά τζελ! Κινδυνεύουμε, αρρωσταίνουμε και κινδυνεύουν από τους γιατρούς οι ασθενείς».

Πού ακούστηκε οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου να εκλιπαρούν για μάσκες μιας χρήσης και για οινόπνευμα! Τι σόι καπιταλισμός είναι αυτός που δεν στοκάρει υγειονομικό υλικό για μια κρίσιμη ώρα; Πώς γίνεται μην μπορεί να παράγει μια, κατά τα άλλα, πυρηνική δύναμη μόνη της τουλάχιστον μάσκες; Και να περιμένει να συνέλθει από τη νόσο η Κίνα, επειδή εκεί φτιάχνονται τα υλικά μερικές δεκάρες φθηνότερα! Φαίνεται ότι οι λογιστές του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας παραείναι ταλιροφονιάδες, κάνουν λογαριασμούς χωρίς πρόνοιες για τους ανθρώπους, για την προστασία της ζωής, την υπέρτατη αξία στις δημοκρατίες μας. Αλλά αν με τέτοιες μικρόνοιες πορεύεται η ανθρωπότητα, που τελικά θα κοστίσουν εκατονταπλάσια σε ζωές και χρήμα, αν έτσι εξελίχθηκε το οικονομικό σύστημα που κατίσχυσε της κομμουνιστικής ουτοπίας, ένα μικρονοϊκό σύμπαν κυνικών τζογαδόρων του εφήμερου, τότε πρέπει να αλλάξει. Είναι καπιταλισμός της πλάκας.

Για όσους υπήρξαν «τσιγκούνηδες» με το σύστημα υγείας, ο κόλαφος ήλθε. Δύο και κάτι τρισεκατομμύρια δολάρια ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η κρίση! Αμύθητο ποσό, το οποίο απαιτείται και εξαιτίας της ένοχης ανετοιμότητας, που λέει και ο γάλλος γιατρός.