«Εφυγε» ο δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος – Θλίψη στην ερευνητική κοινότητα

Μεγάλη απώλεια για την ελληνική ερευνητική κοινότητα

Με μεγάλη θλίψη η ελληνική ερευνητική κοινότητα πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του δρος Δημήτρη Καφετζόπουλου, ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Συντετριμμένος ο Πρόεδρος του ΔΣ το ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε στο ΒΗΜΑ: «Ο Δημήτρης τους τελευταίους μήνες έδινε υπεράνθρωπη μάχη για τη ζωή του χωρίς ούτε στιγμή να παραμελήσει τα ερευνητικά καθήκοντα και τους συνεργάτες του, με τους οποίους είχε καθημερινές συναντήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Η απώλειά του είναι δυσβάσταχτο χτύπημα για το Ινστιτούτο, για το Ιδρυμα και για εμένα προσωπικά».

Το ΔΣ του ΙΤΕ εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η διοργάνωση επιστημονικού συμποσίου στη μνήμη του εκλιπόντος με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και συνεργατών του από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και κατάθεση, αντί στεφάνων δωρεά, του ποσού των 3.000 ευρώ στην Οργάνωση «Ευ Ζω με τον καρκίνο» και στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.).

Όπως σημειώνεται και στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΙΤΕ, ο γεννημένος το 1959, Δημήτρης Καφετζόπουλος σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, στην περιοχή των ενζυμικών βιομετατροπών και το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του ερευνών, κατόρθωσε, αναπτύσσοντας πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές, να απομονώσει και να χαρακτηρίσει το ένζυμο χιτινάση, με σημαντικότατες εφαρμογές στη βιομηχανία, την τεχνολογία τροφίμων, και την τεχνολογία υλικών. Συνέχισε την ερευνητική του πορεία με μεταδιδακτορικές σπουδές, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά ανταγωνιστικές υποτροφίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) και του Human Frontier Science Program Organization (HFSPO), για τη μελέτη της μοριακής επικοινωνίας ριζοβίων και ψυχανθών, στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Από το 1997 διετέλεσε ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μεταγονιδιωματικών Εφαρμογών. Από τη θέση αυτή, είχε καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση των τεχνολογιών γονιδιωματικής ανάλυσης, πρωτοπορώντας με τη χρήση των τεχνολογιών αυτών, στη βιοϊατρική έρευνα και την κλινική πράξη. Διετέλεσε επίσης, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος των υποδομών γονιδιωματικής έρευνας και των παραγωγικών μονάδων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Αντικείμενο της έρευνάς του αποτέλεσαν επίσης, η ανάλυση αρχαίου DNA από αρχαιολογικά λείψανα, η ανεύρεση μοριακών δεικτών για την κατηγοριοποίηση και πρόγνωση του καρκίνου, και η αξιοποίηση της γονιδιωματικής πληροφορίας για την αναγνώριση προδιάθεσης σε νόσους. Είναι αξιοσημείωτο ότι με δικές του πρωτοβουλίες, ιδρύθηκε και λειτούργησε το πρώτο και μοναδικό εξειδικευμένο εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA στη Χώρα.

Παράλληλα, τα ενδιαφέροντά του εστιάζονταν στην αποτίμηση, κατοχύρωση και διαχείριση των αποτελεσμάτων της έρευνας, θέματα τα οποία δίδασκε και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων Πανεπιστημίων της Χώρας.

Συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή συντονιστής σε περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας ερευνητικές χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη Χώρα, ενώ είχε αναπτύξει συνεργασίες με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας πάντα γνώμονα την αξιοποίηση της έρευνας και το κοινωνικό όφελος.

Υπήρξε συγγραφέας 60 και πλέον ερευνητικών δημοσιεύσεων και κύριος εφευρέτης πολλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες και κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία των Δικτύων Ιατρικής Ακριβείας στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, μια πρωτοβουλία με άμεσο και σημαντικό όφελος για την κοινωνία.

 

Ο Δημήτρης Καφετζόπουλος ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Θεοδωρίδου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και πατέρας δυο παιδιών, της Λιάνας και του Γιάννη, τα οποία – ακολουθώντας τα βήματά του – διαπρέπουν με τη σειρά τους διεθνώς στην αγαπημένη του επιστήμη, τη Βιολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk