Ο κορωνοϊός, η πανδημία και το «μένουμε σπίτι μας» έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας.

Πλέον στην καθημερινότητά μας καλούμαστε να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, τις συναναστροφές μας και να περάσουμε όσον τον δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται μέσα στο σπίτι μας.

Η εσωστρέφεια αυτή οδηγεί βεβαίως στο να περνάμε περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αντλώντας μια τεράστια γκάμα πληροφοριών και ειδήσεων.

Η γραμμή ωστόσο μεταξύ της ενημέρωσης και της υπερβολής είναι αρκετά λεπτή και πολλές φορές η ανησυχία γίνεται καθαρός φόβος οδηγώντας στον πανικό.

Καλό θα ήταν λοιπόν, έτσι όπως πλένουμε τα χέρια μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό, να «φιλτράρουμε» και τις πληροφορίες που δεχόμαστε.

Περιορίστε τις πηγές ενημέρωσης

Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί; «Υπάρχει ένας τόνος πληροφοριών εκεί έξω. Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε ποιες πληροφορίες είναι ακριβείς» λέει ο Lynn Bufka, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο CNN, προτείνοντας τα ακόλουθα βήματα:

-Βρείτε μερικές πηγές που εμπιστεύεστε και κολλούν μαζί τους.
-Περιορίστε τη συχνότητα των ενημερώσεών σας.
-Αφήστε λίγο το κινητό
-Εφαρμόστε την αυτοπειθαρχία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Προσδιόρισε τον φόβο σου

Μια πανδημία μπορεί να σου προκαλέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα, αλλα καλό θα ήταν να εξετάσεις πραγματικά ποιες συγκεκριμένες απειλές σε ανησυχούν.

Πιστεύεις για παράδειγμα ότι ο κοροναϊός μπορεί να αποβεί μοιραίος αν αρρωστήσεις από αυτόν;

«Ο φόβος του θανάτου μπαίνει σε έναν από τους βασικούς μας υπαρξιακούς φόβους», λέει η Bufka.

«Αλλά πρέπει να σκεφτείτε τι είναι ο φόβος σας και πόσο ρεαλιστικός είναι. Εξετάστε τον προσωπικό σας κίνδυνο και πόσο πιθανό είναι να έλθετε σε επαφή με τον ιό».

Και ακόμη και αν ο μεγαλύτερος φόβος σας πραγματοποιηθεί και εσείς ή κάποιος που αγαπάτε αρρωστήσει ίσως να μην έχετε σκεφτεί πραγματικά τι θα ακολουθήσει.

Ναι, μπορεί να νοσήσετε. Ναι, ίσως χρειαστεί θεραπεία. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα , η ελπίδα δεν έχει χαθεί . «Έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι και τείνουμε να υποτιμούμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτό», λέει η Bufka.

Δώστε προσοχή στις βασικές σας ανάγκες

Εν ολίγοις, περιοριστείτε μόνο στο να σκέφτεστε πράγματα μόνο σχετικά με τον κοροναϊό και ξεχνάτε τις βασικές, υγιείς πρακτικές που επηρεάζουν την ευημερία σας κάθε μέρα.

«Σε περιόδους άγχους, έχουμε την τάση να ελαχιστοποιούμε τη σημασία της καθημερινής μας ρουτίνας όταν πρέπει πραγματικά να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν», λέει ο Bufka. Βεβαιωθείτε ότι:

-Κοιμάστε αρκετά
-Διατηρείτε σωστή διατροφή
-Βγαίνετε έξω συχνά
-Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα