Εβδομάδα της νεοεκλεγείσης με συντριπτική πλειοψηφία Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου η περασμένη. Δεν μπορούσαμε λοιπόν παρά να μπούμε στον πειρασμό να ανιχνεύσουμε τις πρώτες εντυπώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, ο οποίος και της επέδωσε, με τη δέουσα επισημότητα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Εχει πλήρη αίσθηση των ευθυνών που αναλαμβάνει, είναι σοβαρή και μετρημένη, μου έκανε πολύ καλή εντύπωση» ήταν το πρώτο σχόλιο του Προέδρου της Βουλής. Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «έπιασε όλον τον ορίζοντα του συνταγματικού ρόλου της, απέδειξε με τα πρώτα λόγια της ότι ήταν μια αποστομωτική υποψηφιότητα». Σχολίασε μάλιστα ότι «η άνετη εκλογή της επέτρεψε στον Πρωθυπουργό να δώσει το δικό του στίγμα στην πολιτική σκηνή»«Ηταν μια επιτυχημένη επιλογή» κατέληξε, χωρίς πολλά-πολλά, ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Η αλήθεια είναι ότι Πρωθυπουργός έδειχνε πανευτυχής μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, είχε ξεχωρίσει εδώ και καιρό την κυρία Σακελλαροπούλου και πριν από έναν μήνα είχε σχεδόν καταλήξει στην υποψηφιότητά της, αν και γύρω του αρκετοί ήσαν εκείνοι που είχαν διαφορετικές απόψεις. Στο μεσοδιάστημα πάντως, μέχρι τη σχετική ανακοίνωση, μετρούσε αντιδράσεις για άλλες πιθανές υποψηφιότητες, με προφανή στόχο να επιβεβαιώσει την ορθότητα της επιλογής του. Οπως μεταφέρουν συνεργάτες του, πέραν των άλλων, θεωρεί νεωτερική την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου και ταιριαστή προς όσα εκείνος πρεσβεύει και κομίζει στην ελληνική κοινωνία. Στο Νταβός όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε πάμπολλα κολακευτικά σχόλια για την επιλογή του. Δεν είναι τυχαίο ότι με συνέντευξη στον διακεκριμένο ευρωπαϊκό ιστότοπο «Politico» υποσχέθηκε ότι θα συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνησή του στον πρώτο ανασχηματισμό, που όμως θα αργήσει…

 

Στο κλίμα και στο πνεύμα του Νταβός

Πέραν αυτών πάντως ο κ. Μητσοτάκης απορρόφησε πλήρως το πνεύμα και το κλίμα του Νταβός. Υπήρξε κινητικός και δραστήριος, σαν να δρούσε σε γνώριμο και φιλικό περιβάλλον. Είχε συνεχείς επαφές με εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιο συγκεκριμένα με ανώτερα στελέχη της Google και της Microsoft, με τους οποίους συζήτησε μοντέρνους τρόπους ανάδειξης της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τον Ματ Μπρίτιν της Google συζήτησε για το πρόγραμμα Google Art με σκοπό την ψηφιακή απεικόνιση των ελληνικών θησαυρών σε συνεργασία με τα μουσεία της χώρας, και με τον επικεφαλής της Microsoft συμφώνησε να επισκεφθεί κλιμάκιο της αμερικανικής εταιρείας αρχαιολογικούς χώρους, όπως π.χ. την Ολυμπία, και να οργανώσει την ηλεκτρονική αναπαράσταση της εμπειρίας που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης εκεί.

 

Ακόμη, συνομίλησε με τον διακεκριμένο αμερικανό ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον, δείπνησε με την Ιβάνκα Τραμπ, με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και άλλους. Συναντήθηκε επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank κ. Ταντάσι Μαέντα προκειμένου να αξιολογήσουν από κοινού τις ευκαιρίες και δυνατότητες ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι για τον σκοπό αυτόν θα βρίσκονται από σήμερα στο Τόκιο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννης και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης, όπου έχουν προγραμματισμένες 14 συναντήσεις με ισχυρά  πολυεθνικά επιχειρηματικά σχήματα και γιαπωνέζους κεφαλαιούχους. Να σημειωθεί ότι οι Γιαπωνέζοι απέχουν εδώ και χρόνια από την ελληνική αγορά και τώρα επιχειρείται επανασύνδεση μαζί τους.

 

«Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα»

Γενικώς οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεπερνά σε κινητικότητα τους προκατόχους του και μαζί αιφνιδιάζει ολοένα και συχνότερα με τις επιλογές και τους λόγους του. Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα ΑΕΙ, υπερασπιζόμενος την αλλαγή που επιχειρεί η κυρία Κεραμέως, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας καλύτερα, να τα συνδέσουμε με την αγορά εργασίας, να τα μετατρέψουμε σε βάσεις έρευνας και προόδου και όταν το πετύχουμε, ποιος ξέρει, ίσως και εγώ να συμμεριστώ το παλαιό σύνθημα της Αριστεράς, πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα». Η συγκεκριμένη αναφορά όντως αιφνιδίασε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί το σύνθημα «Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα» είχε αναδείξει το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Γρηγόρης Φαράκος σε μια μπροσούρα για τη νεολαία που είχε γράψει στα τέλη της δικτατορίας και είχε διακινηθεί από την ΚΝΕ στα πανεπιστήμια στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Περιττό να πούμε ότι η ΚΝΕ και η Πανσπουδαστική, ο σπουδαστικός της βραχίονας,  είχαν λοιδορηθεί από τις αντίπαλες παρατάξεις για εκείνο το σύνθημα, καθώς φάνταζε αναχρονιστικό και ξένο προς τα ήθη της αμφισβήτησης εκείνων των χρόνων. Πού να φανταζόταν ο συγχωρεμένος Φαράκος ότι θα το χρησιμοποιούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

 

Ο Τραμπ, το λάδι και τα ροδάκινα

Αν όμως ο Πρωθυπουργός κινείται στους κύκλους της διεθνούς ελίτ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης βασανίζεται από τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφασή του να αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα πληγώνει τους έλληνες παραγωγούς. Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, για παράδειγμα, έχουν στοκάρει προϊόντα για την αμερικανική αγορά, τα οποία μετά την αύξηση των δασμών στο 43% μένουν στα αζήτητα. Μιλάμε για εμπόρευμα αξίας περίπου 50 εκατ. δολαρίων. Παλεύει ο υπουργός, πιέζει και ο κ. Φραγκογιάννης, αλλά για την ώρα εξαίρεση δεν επιτυγχάνεται. Αλλά και το ελληνικό λάδι που απηλλάγη των αμερικανικών δασμών υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής απέναντι στα ισπανικά και ιταλικά λάδια, τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν πια στην αμερικανική αγορά και προσπαθούν εναγωνίως να τα διοχετεύσουν στην ευρωπαϊκή, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές των ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Ηδη η τιμή του λαδιού έχει υποχωρήσει κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι προσέγγιζε τα 4 ευρώ το λίτρο.

Η Viva, η Praxia και ο Στουρνάρας

Κινητικότητα διαπιστώνεται τελευταίως και στην τραπεζική αγορά. Την περασμένη εβδομάδα πέρασε το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος και βρέθηκε στο γραφείο του διοικητή κ. Ι. Στουρνάρα ο κ. Χ. Καρώνης, επικεφαλής της Viva, της γνωστής εταιρείας finthec, η οποία ειδικεύεται σε ηλεκτρονικές πράξεις και συναλλαγές. Κατά μία εκδοχή ο κ. Καρώνης ενδιαφέρεται για την εξαγορά της παραπαίουσας ηλεκτρονικής Praxia Bank και κατά μία άλλη να αποκτήσει τραπεζική άδεια καθώς έχουν μεγαλώσει οι δουλειές του πανευρωπαϊκά. Ρωτήσαμε τον κ. Στουρνάρα και απάντηση δεν λάβαμε. Μας είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε εποπτικά θέματα. Το θέμα ωστόσο παραμένει και το μυστήριο επίσης.

Υπό την «ομηρεία» της… Intrasoft οι συνταξιούχοι

Αν αναρωτιέστε τι φταίει για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, η απάντηση έχει να κάνει με τη σύμβαση που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ ΕΦΚΑ και INTRASOFT INTERNATIONAL SA & PLANET AE του Ομίλου Κόκκαλη. Αντικείμενο ήταν η υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Ενάμιση χρόνο μετά, όχι μόνο δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, αλλά αντιθέτως παρατηρούνται καθυστερήσεις που προκαλούν την αγανάκτηση του κόσμου και πολιτικό κόστος στη σημερινή κυβέρνηση. Εσχάτως, μάλιστα, η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη άρχισε να κάνει και… παιχνίδια με το σύστημα, επιβαρύνοντας περισσότερο την κατάσταση. O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποφάσισε να συστήσει το e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να απαλλαγεί από την «ομηρεία» της Intrasoft. Αυτό που θα έκανε δηλαδή κάθε κανονικός άνθρωπος που έχει μπλέξει με τον Κόκκαλη.

Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου άρχισαν στην κυβέρνηση οι συσκέψεις για περαιτέρω αλλαγές στον νόμο. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (φωτογραφία) και ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος επεξεργάζονται προτάσεις για αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, όπως κατάργηση του σταυρού προτίμησης, ή ακόμη συνδυασμό και των δύο, δηλαδή και σταυρού και λίστας. Επιπλέον συζητείται η καθιέρωση εκλογικών περιφερειών και στις ευρωεκλογές, όπως υπάρχουν στις εθνικές εκλογές. Επίσης, ετοιμάζονται ακόμη δύο νομοθετήματα. Το ένα προβλέπει τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του κράτους (κεντρική διοίκηση) με τις περιφέρειες και τους δήμους και το άλλο αναφέρεται στην κατάργηση της απλής αναλογικής και στις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές. Ολα αυτά βεβαίως προσεχώς, γύρω στους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.