Την ανάγκη να διαμορφωθεί με ευρύτερη συναίνεση ένα εθνικό σχέδιο ωστε να γίνει η Ελλάδα κόμβος της ευρύτερης περιοχής, τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σε άρθρο του στην Εφημερίδα Παραπολιτικά.

Όπως αναφέρει: «Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες που δεν γίνονται πραγματικότητα.

Εκείνο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα, είναι πράξεις.

Η κρίση της τελευταίας δεκαετίας μάς έδειξε ότι πρέπει να διαμορφωθεί με ευρύτερη συναίνεση ένα εθνικό σχέδιο βασισμένο σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Είναι ώρα να συμφωνήσουμε τι θέλουμε για τη χώρα μας την επόμενη δεκαετία.

Να καταστρώσουμε το σχέδιο που θα αναδεικνύει τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Να καταστήσουμε την Ελλάδα κόμβο της ευρύτερης περιοχής».

Να προχωρήσουν μεγάλα έργα υποδομής

Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι «με το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης μας για το 2020,στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύουμε: να δώσουμε οριστικές λύσεις για να προχωρήσουν μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, ακόμα και όσα παραλάβαμε με περίπλοκα προβλήματα (πχ Πάτρα-Πύργος, ΒΟΑΚ, Ε-65, Μετρό Θεσσαλονίκης, γραμμή 4 Μετρό Αθήνας).

Στοχεύουμε να εκσυγχρονίσουμε και να θωρακίσουμε με διαφάνεια το καθεστώς ανάθεσης και υλοποίησης των έργων, να προχωρήσουμε σε νέα, σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να δρομολογήσουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την οδική ασφάλεια και να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εκσυγχρονίζουν τη χώρα και την καθημερινότητά μας (όπως αντιπλημμυρικά έργα, διαλειτουργικότητα των διοδίων στο οδικό δίκτυο, θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια)».

Νέα γενιά έργων

«Το σπουδαιότερο, όμως,  είναι να προετοιμάσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων, που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας», σημειώνει ο Κώστας Καραμανλής και προσθέτει:

«Έργα που θα υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Οι συνδυασμένες μεταφορές, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μας, οι επενδύσεις σε λιμάνια και logistic centers, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της χώρας μας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.»

Αναφέρει επίσης ότι «ο Πειραιάς μπορεί να γίνει λιμάνι μεταφόρτωσης, αλλά και λιμάνι εξόδου για τα προϊόντα από τη ΝΑ Ευρώπη.

Η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Συνδυάζοντας αυτές τις δυνατότητες, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί διεθνές κέντρο για είσοδο και έξοδο προϊόντων από την ΕΕ.

Να καταστεί ανταγωνιστική, με μεγάλα κέρδη. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος εθνικός μας στόχος!».

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με ταχύτητα, για να δώσουμε στη χώρα τη θέση που της αρμόζει, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Καραμανλής.