Να πούμε μερικά πράγματα από την αρχή και να θυμηθούμε τι έλεγε σύσσωμη η αντιπολίτευση για τις Πρέσπες.

Πρώτον, είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Δεύτερον, αν ψηφιστεί δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί διότι παράγει ούτως ή άλλως αποτελέσματα και η μη εφαρμογή της θα έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα.

Δεν θυμάμαι κανένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης να είπε κάτι αντίθετο. Ούτε θυμάμαι να γράψαμε κάτι διαφορετικό. Και έτσι συνέβησαν τα πράγματα.

Οι διάφοροι Πρεσπαδόροι με τη μανία της δικαίωσης και την εμμονή της μικρόνοιας επανέρχονται κάθε τρεις και λίγο: ορίστε, αφού την εφαρµόζετε ήταν καλή.

Λάθος. Δεν εφαρμόζεται επειδή ήταν καλή ή επειδή συμφέρει, αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από τη στιγμή που εκείνοι την ψήφισαν.

Κλασικό παράδειγµα, η Συµφωνία της Λωζάννης. Ηταν καταφανώς η πιο επιζήμια εθνικά συμφωνία του 20ού αιώνα. Αλλά ποτέ δεν διανοηθήκαμε να μην την εφαρμόσουμε.

Πάμε παρακάτω. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκλεισε την πόρτα στα Σκόπια και στην Αλβανία. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι λάθος, αδικία ή αθέτηση υποσχέσεων για τα Σκόπια.

Καμία αντίρρηση. Οποιος το είχε υποσχεθεί ή όποιος το πιστεύει ας το διορθώσει – αν μπορεί… Ας βγάλουν ψηφίσματα, ας κάνουν κηρύγματα και ας οργανώσουν ημερίδες και χοροεσπερίδες.

Δεν είναι δική μας δουλειά να διευκολύνουμε την εφαρμογή μιας συμφωνίας που θεωρούμε εθνικά επιζήμια από τη στιγμή που η ίδια η συμφωνία δεν μας υποχρεώνει.

Τα υπόλοιπα είναι κολοκύθια τούμπανα για νταραβερτζήδες στις Βρυξέλλες και στα Σκόπια.

Για να το πω απλά. Εμείς από την πλευρά μας υλοποιούμε μια συμφωνία όπως είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά χωρίς την πρόσθετη υποχρέωση να δακρύζουμε από συγκίνηση, ούτε με υπερβάλλοντα ζήλο.

Ακόμη περισσότερο που η μπάλα είναι στο γήπεδο των Σκοπίων.

Δεν ξέρω τι διαβεβαιώσεις τους είχαν δοθεί, δεν ξέρω αν τηρήθηκαν ή δεν τηρήθηκαν, αλλά εκείνοι καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν θα υλοποιήσουν τη συμφωνία ή αν θα τη στείλουν στο νεκροταφείο των συμφωνιών. Είτε με τη σημερινή κυβέρνηση είτε με κάποια άλλη – δικό τους θέμα…

Κατά τα άλλα, και αφού η μπάλα είναι στο γήπεδό τους, ουδόλως αφορά αν θα παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή χάντμπολ.

Αρκεί στο τέλος να μας πουν το σκορ.