Ως παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν επικοινωνεί απλώς με τη γενιά της – ανοίγει τον δρόμο εμπνέοντας νέες γυναίκες σε όλον τον κόσμο να γίνουν αυτό που θέλουν όπως ακριβώς το έχει καταφέρει και εκείνη». Είναι προφανές ότι η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ εκτιμά την Κάρλι Κλος και έγραψε για χάρη της αυτά τα λόγια όταν το εντυπωσιακό μοντέλο κατέλαβε μία θέση στην ετήσια λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη. Η καριέρα της 27χρονης καλλονής έχει υπάρξει πράγματι μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση στον τομέα της: μπορεί τα ατελείωτα πόδια της (το ύψος της αγγίζει τα 1,88 μέτρα) και οι αψεγάδιαστες αναλογίες της να την είχαν χρίσει για κάποια χρόνια βασίλισσα της πασαρέλας, όμως όλα δείχνουν πως η ίδια δεν μπορούσε να περιοριστεί σε στερεοτυπικούς ρόλους. Αποφασισμένη να μην αρκεστεί στα χρυσοπληρωμένα συμβόλαια και στις – βαρετές από κάποιο σημείο και έπειτα – editorial φωτογραφίσεις, συνέλαβε μια ευφυή και χρήσιμη πρωτοβουλία, το Kode With Klossy (για την οποία θα αναφέρουμε περισσότερα στη συνέχεια του κειμένου), ανέλαβε πρόσφατα την παρουσίαση και την παραγωγή της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Project Runway» και έχτισε αργά αλλά σταθερά μια μικρή αυτοκρατορία στα social media, με περισσότερους από 18 εκατομμύρια followers στις διάφορες πλατφόρμες. Εξ ου και το περιοδικό «Entrepreneur» την επέλεξε πριν από μερικές ημέρες για το εξώφυλλο του τεύχους του που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες οι οποίες τα έχουν καταφέρει περίφημα στον τομέα του επιχειρείν.

Από την πασαρέλα στον προγραμματισμό

Η Κλος γεννήθηκε το 1992 στο Σικάγο. Η μητέρα της είναι σκηνοθέτρια και ο πατέρας της γιατρός. Εχει τρεις αδελφές. Το 1994 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Σεντ Λούις. Ως παιδί αγαπούσε το μπαλέτο και ήταν ελαφρώς «nerdie». Στα 13 της οι διοργανωτές μιας επίδειξης μόδας φιλανθρωπικού χαρακτήρα τής πρότειναν, λόγω του ύψους της, να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Εκεί την πρόσεξε ένας ατζέντης και δύο χρόνια αργότερα περπατούσε στην πασαρέλα του Calvin Klein. Το άγουρο ψηλόλιγνο κορμί της και η all American έξυπνη φυσιογνωμία της έκαναν θραύση. Πρωταγωνίστησε σε καμπάνιες και shows μεγάλων οίκων όπως οι Versace, Dior και Oscar de la Renta. Ειρήσθω εν παρόδω, τα τελευταία χρόνια διατηρεί μια αγαστή συνεργασία με την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder, της οποίας αποτελεί global brand ambassador. Η άνοδός της έμοιαζε ασταμάτητη και όμως, όταν άρχισε να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια και το σώμα της άλλαξε και έγινε πιο χυμώδες, οι σχεδιαστές σταμάτησαν ξαφνικά να τη θέλουν για τις πασαρέλες τους. Το 2013 ωστόσο η φίρμα εσωρούχων Victoria’s Secret την επέλεξε ως ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα αγγελούδια της. Παρά τα χρήματα και την καθολική αναγνώριση, κάτι της έλειπε. «Πάντα σύγκρινα τον εαυτό μου με τη Ζιζέλ, τη θεωρούσα το πιο λαμπρό παράδειγμα επιτυχίας στο μόντελινγκ, και αυτό δεν ήταν παραγωγικό. Εκεί κατάλαβα ότι έπρεπε να βρω τον εαυτό μου» έχει δηλώσει.

Το 2014 αποφάσισε να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό. Μία χρονιά αργότερα άρχισε να μελετάει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τη θεωρία του φεμινισμού και παράλληλα λάνσαρε το Kode with Klossy με σκοπό να παροτρύνει νεαρά κορίτσια να μπουν στον χώρο της τεχνολογίας ως μηχανικοί λογισμικού. Κάτι που ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν σε μόλις 20 μαθήτριες έχει σήμερα εξελιχθεί σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δίνει υποτροφίες κάθε χρόνο σε 1.000 νεαρές γυναίκες και δραστηριοποιείται με camps σε 25 πόλεις στις ΗΠΑ. Μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική αν σκεφτεί κανείς πόσο υποεκπροσωπούνται οι γυναίκες στο IT, έναν τομέα όπου το χάσμα μεταξύ των φύλων βαθαίνει αντί να γεφυρώνεται – σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Οι υπότροφοι του Kode with Klossy μπορούν μέχρι το τέλος της θητείας τους να δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή εφαρμογή ή ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας τις γλώσσες προγραμματισμού Ruby, Javascript, HTML, CSS και Swift. Η εμπειρία αποδείχθηκε καθοριστική για τη χειραφέτησή της. Λίγο καιρό μετά την εξέλιξη της ιδέας της είπε «όχι» στην ανανέωση του συμβολαίου της με τη Victoria’s Secret. Πρόσφατα έδωσε η ίδια τις εξηγήσεις της: «Σταμάτησα να συνεργάζομαι μαζί τους γιατί θεώρησα πως η εικόνα που δημιουργούσε αυτή η σύμπραξη δεν αντικατόπτριζε ακριβώς το ποια ήμουν, ούτε περνούσε το μήνυμα που θα ήθελα για το τι σημαίνει ομορφιά στις νέες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Ηταν καθοριστική αυτή η στιγμή γιατί σηματοδότησε τη συνειδητοποίηση της δύναμής μου ως φεμινίστριας και ενεργοποίησε τη δυνατότητα να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις και να δημιουργώ το δικό μου αφήγημα, είτε μέσω των εταιρειών με τις οποίες αποφασίζω να συνεργάζομαι είτε μέσω της δημόσιας εικόνας που προβάλλω».

 Εξ αγχιστείας συγγενής των Τραμπ

Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται φυσικά πως ο λόγος για τον οποίο δεν επιθυμούσε να τη βλέπει όλος ο κόσμος με φανταχτερά εσώρουχα ήταν άλλος. Από το 2012 η Κλος είναι ζευγάρι με τον Τζος Κούσνερ, αδελφό του γαμπρού (και έμπιστου συμβούλου) του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, για χάρη του οποίου μάλιστα ασπάστηκε την εβραϊκή θρησκεία. «Το να αλλάξεις ένα κομμάτι του εαυτού σου για κάποιον άλλον αντιμετωπίζεται από αρκετούς ως ένδειξη αδυναμίας. Αλλά ξέρετε τι; Αν έχεις αυτή την εμπειρία καταλαβαίνεις πως απαιτεί να είσαι το αντίθετο του αδύναμου. Απαιτεί να είσαι δυνατός και ανθεκτικός και να αγαπάς τον εαυτό σου. Πήρα την όλη υπόθεση πολύ σοβαρά» είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της. «Δεν ήταν αρκετό να αγαπώ απλώς τον Τζος για να πάρω αυτή την απόφαση για χάρη του. Πρόκειται για τη ζωή μου και είμαι μια ανεξάρτητη, δυνατή γυναίκα. Μόνο ύστερα από χρόνια σκέψης, ενδοσκόπησης και συζητήσεων με την οικογένεια και τους φίλους μου κατέληξα στην απόφαση να αγκαλιάσω πλήρως τον ιουδαϊσμό και να αρχίσω να σχεδιάζω τη ζωή μου με τον άνδρα που αποφάσισα να παντρευτώ». Μάλιστα το Σαμπάτ, η εβραϊκή αργία, τη βοηθά να κάνει διάλειμμα από τον ψηφιακό κόσμο, αφού έχει επιβάλει αποχή από κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα από τη δύση του ηλίου της Παρασκευής έως το σούρουπο του Σαββάτου.

Οντως, πριν από έναν χρόνο οι δυο τους παντρεύτηκαν σε πολύ στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο και τον περασμένο Ιούνιο διοργάνωσαν στο Γουαϊόμινγκ ένα ανοιχτό πάρτι για να εορτάσουν τον γάμο τους, στον οποίο έδωσαν το «παρών» διάφοροι διάσημοι σταρ, μεταξύ των οποίων ο Αστον Κούτσερ με τη Μίλα Κούνις και ο Ορλάντο Μπλουμ με την Κέιτι Πέρι. Τα Μέσα έχουν ασχοληθεί δεόντως με την περίπτωσή τους, ειδικά από τότε που ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί και η Κάρλι και ο σύζυγός της είναι δηλωμένοι υποστηρικτές των Δημοκρατικών. Εκείνη είχε ανεβάσει παλαιότερα ποστ στο Instagram όπου εξέφραζε τη στήριξή της στη Χίλαρι Κλίντον, ενώ έχουν εμφανιστεί μαζί το 2018 στη φεμινιστική συγκέντρωση Women’s March στην Ουάσιγκτον αλλά και στην πορεία March for Our Lives που καλούσε σε περιορισμούς της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Παρότι αποφεύγει να σχολιάζει τη «συγγένειά» της με τον POTUS, έχει πει πως επιλέγει να εστιάζει στις αξίες που μοιράζεται με τον σύζυγό της και στα προοδευτικά «πιστεύω» με τα οποία γαλουχήθηκε και την έχουν καθοδηγήσει σε όλη της τη ζωή.

Παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες με τους Τραμπ, η κόρη του αμερικανού προέδρου Ιβάνκα έχει χαρεί πολύ που εκείνη και η Κλος βρέθηκαν παντρεμένες με δύο αδέλφια και την αποκαλεί χαϊδευτικά «sister». Φήμες λένε πως τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία. Τα πεθερικά της Κάρλι πάντως είχαν για χρόνια πολλές αντιρρήσεις για τη σχέση της με τον γιο τους. Αφενός, επειδή δεν είναι εβραϊκής καταγωγής. Αφετέρου, επειδή δεν σπούδασε σε κάποιο από τα κολέγια της Ivy League, ούτε προερχόταν από προνομιούχο ταξικά περιβάλλον. Την αποκαλούσαν υποτιμητικά «lingerie model» και αρνούνταν να τη γνωρίσουν μέχρι τη στιγμή που ο Τζος δήλωσε αμετακίνητος στην απόφασή του να την παντρευτεί. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο πατήρ Κούσνερ, ο Τσαρλς Κούσνερ, μεγιστάνας του real estate, έχει περάσει κάποιους μήνες στη φυλακή για φοροδιαφυγή και διάφορες άλλες οικονομικές ατασθαλίες, θα μπορούσε να τον αποκαλέσει κάποιος έως και θρασύ, καθώς θα ήταν πιο λογικό να μη θέλει το νεαρό μοντέλο να συνδέσει το όνομά του με κάποιον σεσημασμένο, αλλά ας αντιπαρέλθουμε αυτήν την πληροφορία. Ο σύζυγός της δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας και των startups, υπήρξε μάλιστα ένας από τους αρχικούς επενδυτές του Instagram και κέρδισε πολλά εκατομμύρια δολάρια όταν η πλατφόρμα πουλήθηκε στον κολοσσό Facebook. Οι δυο τους επισκέπτονται μάλιστα συχνά και την Ελλάδα, ταξιδεύοντας συνήθως με το τεράστιο yacht Rising Sun του μεγιστάνα Ντέβιντ Γκέφεν με τον οποίο τους ενώνει μια δυνατή φιλία. Είναι επίσης φίλοι με τον Σταύρο Νιάρχο Junior και τη μνηστή του Ντάσα Ζούκοβα. Το λαμπερό ζευγάρι έδωσε μάλιστα το «παρών» στιο privé δείπνο που παρατέθηκε σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης με αφορμή τους αρραβώνες του νεαρού έλληνα πολυεκατομμυριούχου με την πρώην κυρία Αμπράμοβιτς.

Μια δυνατή φιλία ένωνε την Κάρλι Κλος και με τη σταρ της ποπ Τέιλορ Σουίφτ. Ηταν αυτό που λέμε αχώριστες. Η Σουίφτ είχε μάλιστα στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη ξενώνα ειδικά διαμορφωμένο για την Κλος και εμφανίζονταν συχνά πυκνά μαζί σε διάφορες εκδηλώσεις. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς επήλθε ψυχρότητα μεταξύ τους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το πανύψηλο μοντέλο εκμεταλλεύτηκε τη φιλοξενία της τραγουδίστριας από το Νάσβιλ καλώντας στην οικία της διάφορους γνωστούς της χωρίς να την έχει προηγουμένως ενημερώσει και έτσι ράγισε το γυαλί. Στην αναθέρμανση των σχέσεών τους σίγουρα δεν βοήθησε πάντως η πολύ πρόσφατη απόφαση του μάνατζερ της Κλος, Σκούτερ Μπράουν (ο οποίος διαχειρίζεται μεταξύ άλλων την καριέρα του Τζάστιν Μπίμπερ, της Αριάνα Γκράντε και της Ντέμι Λοβάτο), να αγοράσει τη δισκογραφική εταιρεία Big Machine Records με την οποία κυκλοφόρησε η Σουίφτ τα πρώτα έξι άλμπουμ της και άρα η διάσημη καλλιτέχνιδα δεν θα έχει πλέον κανέναν λόγο στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα τραγούδια της. Η ίδια δήλωσε πως κανείς δεν την ενημέρωσε για αυτή την εξαγορά, παρομοιάζοντας την όλη διαδικασία σαν ενέδρα. Πολλοί εικάζουν πάντως ότι το κομμάτι «Cornelia Street» από το τελευταίο άλμπουμ της με τίτλο «Lover» αναφέρεται στο τέλος της φιλίας της με την Κλος.

Αγνωστο το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις δυο τους, όμως σίγουρα η Κλος θα συνεχίσει να βαδίζει προσεκτικά και με εξυπνάδα και να μοιράζεται με το κοινό της, μέσω του καναλιού της στο YouTube (τα βίντεο του οποίου έχουν συγκεντρώσει συνολικά περισσότερα από 35 εκατομμύρια views), τις διάφορες εμπειρίες της από απλές και καθημερινές δραστηριότητες όπως η μαγειρική μέχρι πιο ξεχωριστές στιγμές, επαγγελματικές ή μη. Το μοντέλο των δεκάδων εξωφύλλων ξέρει πια λίγο καλύτερα τον εαυτό του: «Είμαι βαθιά φιλόδοξη και δυναμική και υπάρχουν πολλοί μεγαλεπήβολοι στόχοι τους οποίους σκοπεύω να πραγματοποιήσω. Παράλληλα, ωστόσο, θέλω να περνάω καλά με τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν. Είναι σημαντικό για εμένα να υπάρχει χαρά στη ζωή μου».