Οσοι στοιχειωδώς παρακολουθούμε το πολιτικό παιχνίδι, από την εποχή που ο πολύς Πολάκης εξέφραζε την πεποίθηση ότι οι μάρτυρες «κελάηδησαν», αλλά και όταν αγωνιωδώς κραύγασε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «θα κλείσουμε κανέναν φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές;», ήμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι το τότε κυβερνών κόμμα επιχείρησε να στήσει το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης NOVARTIS.

Ημασταν σχεδόν βέβαιοι από την ώρα που ακούσαμε το χονδροειδές και αστήρικτο κατηγορητήριο βασισμένο σε μετέωρες, γενικόλογες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων. Από τη στιγμή που ακούσαμε τον σκοτεινό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να προαναγγέλλει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης ιστορίας μας. Από το ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, τον οποίο ενέπλεκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, δεν κλήθηκε ποτέ από κανέναν να καταθέσει. Λογικό, αφού φαίνεται ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής δεν θα κελαηδούσε τον σωστό σκοπό.

Ξέραμε, αλλά μέσα μας ελπίζαμε ότι επρόκειτο για μια επιπολαιότητα, ένα πρόχειρο, άθλιο μεν, αλλά πρόχειρο, κοντόφθαλμο εγχείρημα που θα ξεφούσκωνε και θα ξεχνιόταν. Ποιος σοβαρός άνθρωπος διανοείται ότι η όποιου τύπου Αριστερά, που έχει νιώσει στο σώμα της το φρικαλέο αποτέλεσμα των σκευωριών εκτελεστικής εξουσίας και Δικαιοσύνης, θα επιχειρούσε να καταστήσει ενόχους τους αθώους; Οτι θα ασπαζόταν το κυνικό δόγμα «απάγγειλε κατηγορίες ασχέτως στοιχείων κι ας τους να αποδείξουν αυτοί ότι δεν είναι ένοχοι»;

Μέρα με την ημέρα πληθαίνουν δυστυχώς οι ενδείξεις ότι αυτό που διαπράχθηκε είναι ανατριχιαστικό. Μετά τις καταθέσεις των εισαγγελέων ένας πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, ο Νίκος Μανιαδάκης, εξομολογήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα «Αποτύπωμα», στον ΣΚΑΪ, ότι πιέστηκε αφόρητα και απειλήθηκε σε βαθμό που φοβήθηκε για τη ζωή του και την ασφάλεια της οικογένειάς του προκειμένου να εμπλέξει με μαρτυρίες του τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πολιτικούς στην υπόθεση! Την ίδια ημέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυπτε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 για τον Παπαγγελόπουλο: «Οντας το δεξί αλλά και μακρύ χέρι τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε σειρά υποθέσεων και σαφώς πρέπει να ελεγχθεί».

Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε είναι θέμα αποκατάστασης των θιγέντων, είναι δημοκρατική απαίτηση η υπόθεση να ελεγχθεί σε βάθος. Εχει να κάνει με τα θεμέλια του πολιτεύματος, με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική δημοκρατία, εάν δικαστικοί λειτουργοί και εκτελεστική εξουσία συνωμοτούν για να κατασκευάζουν ενόχους πολιτικούς αντιπάλους. Μόνο εάν έρθει στο φως όλη η αλήθεια με αδιάσειστα στοιχεία, θα κλείσει αυτή η πληγή. Θα απομακρυνθεί η εφιαλτική πιθανότητα να επιχειρηθεί και στο μέλλον η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων.