Ηταν ένας Μοσκοβισί διαφορετικός από τις άλλες φορές, όταν ερχόταν στην Ελλάδα και επαινούσε την κυβέρνηση Τσίπρα και το οικονομικό της πρόγραμμα. Είχε έρθει, έλεγε, συνολικά 14 φορές στη χώρα μας ως επίτροπος και συνάντησε τρεις πρωθυπουργούς. Αυτή τη φορά όμως στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φαινόταν αρκετά προβληματισμένος για το… μέλλον του. Γιατί την 1η Νοεμβρίου αποχωρεί από επίτροπος.

– «Τι θα κάνεις μετά, τώρα που τελειώνει η θητεία σου στην Κομισιόν;» ρώτησε με έκδηλο ενδιαφέρον και σε άψογα γαλλικά ο κ. Μητσοτάκης.

– «Θα γυρίσω στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξέρεις, στον «Ταλεϋράνδο», όπως το λέμε» του είπε ο Μοσκοβισί με φωνή κάπως νοσταλγική.

Μόλις ο Πρωθυπουργός άκουσε περί Ταλεϋράνδου, του είπε: «Φαντάζομαι ότι θα τεθείς στη διάθεση των γεγονότων, γιατί ο Ταλεϋράνδος αυτό έλεγε συχνά».

Ο κ. Μοσκοβισί έδειξε να αιφνιδιάζεται: «Α, τον γνωρίζετε τον Ταλεϋράνδο και τα αποφθέγματά του;».

– «Ναι. μου τον αναφέρει κάθε λίγο ο Αβραμόπουλος» απάντησε χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός.

Και ο κ. Μοσκοβισί έμεινε έκπληκτος: «Απ’ αυτόν τα έμαθα και εγώ. Από τον Αβραμόπουλο. Βλέπετε, μου το λέει κάθε λίγο, τώρα που τελειώνει η θητεία μας». Και η συζήτηση περί Ταλεϋράνδου και Αβραμόπουλου τελείωσε εκεί.

Οταν ο Μητσοτάκης συζητεί με τον Παπαδήμο

Προσπάθησα να εκμαιεύσω το συμπέρασμα των μακρών συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρώην πρωθυπουργό και ακαδημαϊκό Λουκά Παπαδήμο στο δείπνο που παρέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος, προς τιμήν του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Αλλά άπαντες επιμένουν ότι στις συγκεκριμένες συζητήσεις κυριάρχησαν θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες και η περιβόητη QE, δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση.

Γιατί ο Τσίπρας δεν συνάντησε τον Ντράγκι

Εκείνο όμως που έμαθα ήταν η προσπάθεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να λάβει πρόσκληση ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του κ. Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών. Οι πιέσεις, μου λένε, ήταν αφόρητες και έφθασαν πολύ ψηλά, όταν έγινε γνωστό ότι στο δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος προσκλήθηκε μόνον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ο πρόεδρος της Ακαδημίας Στέφανος Ημελλος έστειλε την πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα, αλλά τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε. Τι είχε συμβεί;

Κατά μία εκδοχή, απουσίαζε στα Σκόπια. Κατά μία δεύτερη εκδοχή, δεν ήθελε γιατί είχε προσκληθεί στην εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ως εκ τούτου θα είχε από το πρωτόκολλο τον πρώτο λόγο. Υπάρχει ακόμα μία εκδοχή, αλλά καλύτερα να μην την αναφέρω.

17 ακαδημαϊκοί

Θα αναφέρω ωστόσο ότι στο δείπνο της Τράπεζας της Ελλάδος πέραν του Λουκά Παπαδήμου (που διοργάνωσε την επίσκεψη Ντράγκι στη χώρα μας) παρακάθησαν συνολικά και 16 ακαδημαϊκοί, ήτοι οι Αντ. Κουνάδης, Χρ. Ζερεφός, Χαρ. Ρούσσος, Δ. Θάνος, Χαρ. Μουτσόπουλος, Στ. Ημελλος (πρόεδρος της Ακαδημίας), Αντ. Ρεγκάκος, Μιχ. Τιβέριος, Χρύσα Μαλτέζου, Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, Εμμ. Ρούκουνας, Απ. Σ. Γεωργιάδης, Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, Μιχ. Σταθόπουλος, Νικηφ. Διαμαντούρος και Β. Ράπανος.

Ο Κιμ, ο Αυτοκράτορας και ο Απιστος

Πες μου το παρατσούκλι σου, να σου πως ποιος είσαι. Ετσι λένε στην ελληνική επαρχία. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της ενέργειας. Αλλωστε τι είναι ο ενεργειακός χώρος στην Ελλάδα; Ενα μικρό χωριό, όπου όλοι γνωρίζονται και από την καλή και από την ανάποδη. Ετσι στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια δεν χρειάζονται τίτλοι και ονόματα. Αρκούν τα παρατσούκλια, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Και εξηγούμαι…

Ετσι είναι ο Κιμ (εκ του Κιμ Γιονγκ Ουν) που διοικεί με αυταρχικότητα – όπως λένε ορισμένοι – μια εμβληματική υπηρεσία του χώρου. Είναι ο Αυτοκράτορας, ο οποίος τελευταία… κόβει κεφάλια ή εξορίζει σε θέσεις-«ψυγεία» όσους δεν περιλαμβάνονται στους πιστούς ακολούθους του. Προσφάτως προστέθηκε στη λίστα και ο Απιστος. «Ονομα και πράμα», όπως λένε στους διαδρόμους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διότι ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, δεν εμπιστεύεται ούτε τον εαυτό του και τριπλοτσεκάρει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Εχει τις φουρτούνες του ο ενεργειακός τομέας αλλά έχει και την… πλάκα του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πάει στη Γυάρο

Και για να μην αρχίσετε να σκέφτεστε διάφορα, σας ενημερώνω πως το επόμενο Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, το ΚΚΕ πάει στη Γυάρο για τα αποκαλυπτήρια μνημείου για να τιμήσει όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σε αυτό το μαρτυρικό νησί καταμεσής του Αιγαίου. Στην εκδήλωση βέβαια θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΚΕ. Ηδη στο νησί βρίσκονται μέλη και φίλοι του Κόμματος, οικοδόμοι, μηχανικοί, τεχνίτες, ηλεκτρολόγοι και άλλες ειδικότητες που υλοποιούν τις εργασίες που χρειάζονται για να στηθεί το Μνημείο. Εχουν επιστρατευθεί και χτίστες από τη Μεσσηνία, οι οποίοι στήνουν τον πετρόχτιστο τοίχο γύρω από το μνημείο. Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ο οποίος συμμετείχε στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση μνημείων στη Γυάρο και στη Μακρόνησο και έλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τον διαγωνισμό για τη Γυάρο.

Η απάντηση της Φώφης στον Τσίπρα

Ο σχεδιασμός του Κινήματος Αλλαγής γράφει «επόμενη στάση συνδιάσκεψη». Εκεί ρίχνει το βάρος της η Φώφη Γεννηματά και κυρίως στις διαδικασίες που θα προηγηθούν, στις μίνι συνδιασκέψεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Η κυρία Γεννηματά έδωσε εντολή, εν όψει και της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στη βάση της Κεντροαριστεράς, κλιμάκια του κόμματος να επισκεφθούν όλες τις δημοτικές κομματικές οργανώσεις της χώρας. Η ίδια θα φροντίσει να οχυρώσει τον κεντροαριστερό χώρο στην Αυτοδιοίκηση, συναντώντας στην Αθήνα τους εκλεγμένους δημάρχους και τους επικεφαλής των παρατάξεων που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής στις δημοτικές εκλογές. Φυσικά, η κυρία Γεννηματά δεν θα αφήσει αναπάντητη την πορεία Αλέξη Τσίπρα προς τον… λαό. Θα οργώσει και η ίδια όλη τη χώρα μιλώντας σε πρωτεύουσες περιφερειών και νομών της χώρας.

Η τριμερής της Αιγύπτου

Μαθαίνω ότι η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Αίγυπτο πέραν του πολιτικού, γεωστρατηγικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος θα έχει και… τουριστικό.

Πρώτα απ’ όλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης πηγαίνουν στο Κάιρο μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή από τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου, στη Μονή Αγίου Γεωργίου και σε άλλα αξιοθέατα, καθώς και συνάντηση στην Αλεξάνδρεια με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’. Πέραν όμως αυτών, σας ενημερώνω ότι θα έχουν ενδιαφέρον και οι συζητήσεις περί ΑΟΖ και τερματικών LNG που θα γίνουν.

Εφεξής, στις επισκέψεις πρωθυπουργών ή επιφανών πολιτικών στην Ελλάδα, όταν αυτοί συνοδεύονται από τις συζύγους τους, η Μαρέβα Μητσοτάκη θα αναλαμβάνει να διοργανώσει για αυτές παράλληλο πρόγραμμα επισκέψεων. Ετσι είχε ετοιμάσει και ένα παράλληλο πρόγραμμα για τη Σούζαν, σύζυγο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο. Τι θα περιλαμβάνουν αυτά τα παράλληλα προγράμματα; Επισκέψεις σε μουσεία (ας πούμε στο Mουσείο Γουλανδρή) και δείπνα ή γεύματα.

Παραμονές της διαμόρφωσης νέας ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας πρώην πρόεδρός της έρχεται στην Αθήνα. Ο Ρομάνο Πρόντι, ο πρωθυπουργός της «Ελιάς», μιλάει την Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο καλεσμένος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη. Ο ιταλός πολιτικός θα απαντήσει σε ερωτήσεις του οικοδεσπότη Κ. Σημίτη και του καθηγητή Π. Ιωακειμίδη. Και έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω αν ανησυχεί για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ – αυτός που έβαλε τη χώρα του στο ευρώ…