• Αναζήτηση

«Λευκή επιταγή» δεν υπάρχει

Ηταν εξαρχής φανερό, το γνώριζε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα διαθέτει μεγάλη περίοδο χάριτος. Εκείνος έχει ήδη μιλήσει προεκλογικά για «μήνα του μέλιτος», αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το ουσιώδες είναι τι πραγματικά μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση η οποία ανεδείχθη με καθαρή πλειοψηφία και κυβερνά ανενόχλητη (για λίγο χρόνο) ακόμη. Ανεση κινήσεων, για παράδειγμα, και ελευθερία πρωτοβουλιών λογικά πρέπει να σημαίνει και απουσία λαθών. Τα απέφυγε; Μάλλον όχι. Μικρά μεν, αλλά δεν τα απέφυγε. Βασικά, όσο στριμώχνεται κανείς, όσο πιέζεται και όσο λιγοστεύει ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του, τόσο πιο επιρρεπής είναι στα λάθη. Η κυβέρνηση επί του παρόντος βρίσκεται ακριβώς στην εντελώς αντίθετη κατάσταση. Είναι παντελώς ελεύθερη να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Μικρή ή μεγάλη. Σοβαρή ή επουσιώδη. Καινοτόμα ή συντηρητική. Ενα δεν μπορεί να κάνει: λάθη. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να επικαλεστεί τίποτε εξ όσων προαναφέρθηκαν.

Παίζει μόνη της στο γήπεδο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν θα ισχύει στο διηνεκές. Αρα για όσο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ζαλισμένος από τις τρεις βαριές, ταπεινωτικές ήττες, ψάχνει να βρει τα πατήματά του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να μη χάσει ούτε μία μέρα στην προσπάθεια να επιφέρει την κανονικότητα στη χώρα. Παλινωδίες δεν μπορεί να συγχωρηθούν. Ούτε αβελτηρίες ούτε πισωγυρίσματα. Ως εκ τούτου, τα λάθη που εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση είναι ένα κακό σημάδι. Για αρκετούς προοιωνίζονται και ένα χειρότερο μέλλον.

Προσωπικά δεν βιάζομαι να τοποθετηθώ. Δικαίωμα στο λάθος έχουν όλοι, πώς μπορεί να μην έχει και μια παλλόμενη από ενθουσιασμό Δεξιά η οποία επανήλθε στην εξουσία – ευγενική χορηγία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα – ύστερα από μία ολόκληρη δεκαετία μακριά από αυτή; Να προσέξει μόνο να μην μπερδέψει τα πράγματα: η ανοχή που της δείχνει επί του παρόντος η κοινωνία και οι θετικές γνώμες που έχει για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση δεν αποτελούν «λευκή επιταγή».

Οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος και στον… ΣΥΡΙΖΑ. Αν απέφευγε να καταγγείλει με κραυγές την… καταστροφή της χώρας από την πρώτη κιόλας μέρα της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, πιθανόν ο «μήνας του μέλιτος» που απολαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είχε ήδη εξαντληθεί ταυτιζόμενος ημερολογιακά με το δίμηνο διακυβέρνησης από την 7η Ιουλίου και εντεύθεν. Και αν συνεχίζεται, είναι γιατί ουδείς ξεχνάει την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η 4ετής «εμπειρία» που διευκολύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει εσαεί. Κάποια στιγμή θα τελειώσει…

Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk