Μετά την ολιγοήμερη ξεκούραση του στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά μπαράζ επαφών κορυφής στην Ευρώπη, καθώς από τέλη Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα συναντήσει διαδοχικά Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε.

Κεντρικό ζητούμενο το κρίσιμων αυτών διαβουλεύσεων είναι να οριοθετήσει τη δική του κυβερνητική ατζέντα και να κάνει κοινωνούς αυτής τους ηγέτες με τους οποίους θα συνδιαλεχθεί.

Θεωρείται δεδομένο ότι η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά πλέον σε νέο πλαίσιο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει από το ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του το δικό του στίγμα, να χαρτογραφήσει δηλαδή τη δική του οικονομική ατζέντα, μέρος της οποίας θα αποτελέσουν οι κοινοτικές διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι μόνο η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ο στόχος άλλωστε είναι να ενεργοποιηθεί το 2021. Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει το συντομότερο δυνατόν κοινωνούς της φιλοσοφίας του και των αλλαγών που επιδιώκει τους ομολόγους του με μοναδικό ζητούμενο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και στις 29 του μήνα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ.Μητσοτάκης στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Ολλανδία, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει περίπου μία εβδομάδα και θα έχει συναντήσεις με σειρά ξένων ηγετών.