Η πιλοτική λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, το απόγευμα της Παρασκευής στο κτίριο της οδού Φραγκούδη.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον πολιτικό του προϊστάμενο για τη σημερινή πρώτη δοκιμαστική «εκπομπή» προειδοποιητικού μηνύματος από το αρχηγείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ότι η γραμμή θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η εξεύρεση μιας ενδιάμεσης λύσης.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι στην Ελλάδα του 2019 μπορεί να χαθεί έστω και μία ζωή επειδή κάποιος πολίτης δεν μπόρεσε να ειδοποιηθεί. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτή την ιστορία και πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν αποτελέσματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός με πρωτοβουλία του οποίου ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό η ενεργοποίηση μιας ενδιάμεσης λύσης.

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο κ. Πιερρακάκης «η ενδιάμεση λύση αφορά τη δυνατότητα να στέλνονται SMS, από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους,  σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη ή οποιοδήποτε συμβάν που συνιστά αναγκαιότητα. Ο στόχος είναι αυτή η λύση να έχει δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ιδανικά ενός μηνός, και θα έχουμε άμεσα πολλαπλές συναντήσεις με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους».

«Είναι μια λύση η οποία θα μας επιτρέψει να μπορούμε επιτέλους να κάνουμε το αυτονόητο. Να ενημερώνουμε άμεσα τους πολίτες σε περίπτωση που πρέπει να γνωρίζουν για επικίνδυνες καταστροφές οι οποίες μπορεί να είναι προβλέψιμες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι δεν ξέρουμε πότε θα «χτυπήσουν» οι φυσικές καταστροφές.

«Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μονόδρομο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους καθώς οφείλει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Τόνισε δε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου ώστε «να επικοινωνούμε με το Δημόσιο με ευκολία από το σπίτι ή από τον χώρο εργασίας».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στις σύντομες δηλώσεις τους ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ένα μεγάλο έργο μπροστά του και πως η κυβέρνηση έχει φιλόδοξο σχέδιο με έργα τα οποία σύντομα θα εκτιμήσουν οι πολίτες.