Για κόπωση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση Τσίπρα κάνουν λόγο οι Financial Times του Λονδίνου επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πιστεύουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί να καταπολεμήσει τη διαπλοκή, δημιούργησε το δικό του σύστημα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα καθώς και την πολιτική κατάσταση στην οποία άφησε τη χώρα, τονίζοντας ότι «εάν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα έχει πρόωρο τέλος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με ήττα, στις γενικές εκλογές του επόμενου μήνα».

Οι FT μεταδίδουν ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες –καταγράφοντας την ίδια διαφορά με αυτή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ στο δημοσίευμα ο αρθρογράφος τονίζει πως οι Ελληνες της μεσαίας τάξης δέχθηκαν σκληρό πλήγμα από τις φορολογικές αυξήσεις.

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές», σημειώνει ο Αρης Χατζής, καθηγητής νομικής και πολιτικός σχολιαστής, όσον αφορά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για να καταφέρει να κερδίσει έδαφος σε μόλις τέσσερις εβδομάδες» αναφέρει η εφημερίδα.

Ως πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας αποδείχθηκε πανούργος πραγματιστής, εγκαταλείποντας την φλογερή ρητοτική του μέσα σε μερικούς μήνες. Άλλαξε εντελώς το δημοψήφισμα όπου οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση του ανορθόδοξου υπουργού Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη να υιοθετήσει ξανά την δραχμή και υπέκυψε στην εφαρμογή σκληρών φορολογικών μέτρων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

«Ο 44χρονος ηγέτης απέσπασε επίσης τα εύσημα από διεθνή κοινότητα για την επίτευξη συμφωνίας με τον ομόλογό του στα Σκόπια Ζόραν Ζάεφ για τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Αθήνας ως «Βόρεια Μακεδονία», τερματίζοντας μια 28ετή διαμάχη που αποτέλεσε απειλή για τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, εξόργισε πολλούς στη πατρίδα του, παραλείποντας να υλοποιήσει την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει τέλος στο πρόβλημα της λεγόμενης διαπλοκής, ενός δικτύου στενών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων, κυβέρνησης και ΜΜΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θεωρείται ότι ενθάρρυναν τις διεφθαρμένες πρακτικές και απομάκρυναν τους ενδεχόμενους ξένους επενδυτές».