Με εμφανή την αγωνία του να μην υποστεί μια βαριά ήττα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο κ.Ερντογάν, προσπαθεί να παραπλανήσει το ακροατήριο του από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις. Προχθές ήταν το περιστατικό με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον έλληνα πρωθυπουργό, χθες ως άλλος σουλτάνος απείλησε να μετατρέψει την  Αγία Σοφία σε τζαμί.

Παριστάνοντας τον ηγέτη και τον προστάτη του ισλαμικού κόσμου εξαπολύει επιθέσεις κατά συμμάχων και αντιπάλων μήπως και καταφέρει να συσπειρώσει τα πιο ακραία στοιχεία της τουρκικής κοινωνίας. Επιλέγει την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων  για να συγκαλύψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει, με τη μονοκρατορία του, τη χώρα του.

Με όχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα οδήγησε την Τουρκία σε μια αυτοχειριασμένη δημοκρατία, χωρίς ελευθερία του Τύπου, φυλακίζοντας και  απειλώντας όσους θεωρεί εν δυνάμει αντιπάλους του και συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στο αυτοκρατορικό παλάτι του.

Μπορεί αυτή η ακραία ρητορική να απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό του ακροατήριο, λόγω των επικείμενων εκλογών, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή της  Αν.Μεσογείου. Είναι πολύ εύκολο, ένα απλό επεισόδιο όπως αυτούς που ζήσαμε με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Καθώς μάλιστα η μεγαλομανία του τούρκου σουλτάνου διογκώνεται συνεχώς, ο κίνδυνος ενός απρόβλεπτου θερμού επεισοδίου, κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι. Η επιστροφή σε οθωμανικές αντιλήψεις  και σε περασμένα μεγαλεία, που καλλιεργεί συνεχώς ο Ερντογάν αλλά και η αμφισβήτηση παραδοσιακών δεσμών με τη Δύση,είναι πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά της πολιτικής του.

Απέναντι σε αυτή την ακραία εθνικιστική ρητορική η ελληνική πλευρά οφείλει να διατηρήσει  την ψυχραιμία της, να διαμορφώσει ένα κοινό εσωτερικό μέτωπο και να επενδύσει στις  παραδοσιακές συμμαχίες της. Την ώρα που ο τούρκος ηγέτης απειλεί να διαρρήξει τους δεσμούς της χώρας του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να τις προασπίσει και να τις αναβαθμίσει.

ΤΟ ΒΗΜΑ