Στην «ευρωπαϊκή αναγέννηση», επενδύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με άρθρο του που δημοσιεύεται σε εφημερίδες 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει στην προώθηση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για  αποφασιστική εκλογική αναμέτρηση. «Σε λίγες εβδομάδες, οι ευρωεκλογές θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της ηπείρου μας. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο είναι σήμερα, ακόμη και αν η Ευρώπη ποτέ δεν βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο», έγραψε ο Μακρόν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων στη βρετανική Guardian, τη γερμανική Die Welt και την ισπανική El Pais. «Ο εθνικισμός δεν προσφέρει τίποτε. Είναι ένα σχέδιο απόρριψης», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παρουσίασε δε σειρά προτάσεων που στόχο έχουν την προστασία και την υπεράσπιση των Ευρωπαίων πολιτών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προστασία δημοκρατιών που θα παρέχει ειδικούς για τη διαφύλαξη εκλογών από χειραγώγηση και απαγόρευση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης πρότεινε επίσης την επανεξέταση του συστήματος Σένγκεν και τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου.

Μέσω του άρθρου το ο Μακρόν στέλνει, παράλληλα, μήνυμα για απαγόρευση δραστηριοποίησης επιχειρήσεων που απειλούν στρατηγικά συμφέροντα της.

Ως απάντηση της Ευρώπης κατά εθνικιστικών δυνάμεων ο Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε ένα «Συνέδριο για την Ευρώπη», έως το τέλος του χρόνου.

«Σε αυτήν την Ευρώπη, οι πολίτες θα έχουν πάρουν πραγματικά πίσω τον έλεγχο της τύχης τους. Σε αυτήν την Ευρώπη, η Βρετανία, είμαι βέβαιος, θα βρει την θέση της», έγραψε ο Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ