Εδώ και πολλά χρόνια – και η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες – η χώρα μας, όπως και αλλού στην Ευρώπη και σχεδόν σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, αντιμετωπίζει επανεμφάνιση του αντισημιτισμού, κάτι χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Και πάλι, εδώ και πολλά χρόνια, ο αντισημιτισμός στη Γαλλία σκοτώνει», είπε ο Μακρόν ενώπιον των εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα υιοθετήσει σε όλα τα έγγραφα αναφοράς ορισμό του αντισημιτισμού που θα περιλαμβάνει και τον αντισιωνισμό, χωρίς ωστόσο να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικά της.

Η Γαλλία «θα εφαρμόσει τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος» (σ.σ.: που περιλαμβάνει τον αντισιωνισμό), είπε, τονίζοντας ότι «ο αντισιωνισμός είναι μια από τις σύγχρονες μορφές αντισημιτισμού».

Ενημέρωσε τον Νετανιάχου

Λίγο νωρίτερα, ο Μακρόν είχε ενημερώσει γι’ αυτή την απόφασή του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του εξέφρασε «την εκτίμησή του», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τη διάλυση ρατσιστικών ή αντισημιτικών «ενώσεων ή ομάδων», αρχής γενομένης από τις ακροδεξιές οργανώσεις «Κοινωνικός Προμαχώνας» (Bastion Social), «Αίμα και Τιμή Εξάγωνο» (Blood and Honour Hexagone) και «Μάχη 18» (Combat 18).

«Ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διάλυση των ομάδων ή ενώσεων που με τη συμπεριφορά τους τρέφουν το μίσος, προωθούν τις διακρίσεις ή καλούν σε βίαιες ενέργειες», συνέχισε.

«Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο», είπε, εμφανώς συγκινημένος και πρόσθεσε: «Είμαστε στο σπίτι μας. Ολοι εμείς».

Με τη δήλωση αυτή ο Μακρόν απαντούσε στο σύνθημα «Είμαστε στο σπίτι μας», που ακούγεται εδώ και χρόνια σε διάφορες συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Ο γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης ότι μία βουλευτής του κόμματός του πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου για την καταπολέμηση του μίσους στο Διαδίκτυο.