Το ξενοδοχείο στη Μόσχα που επέλεξαν να μείνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι  ήταν κοντά στη φημισμένη Κόκκινη Πλατεία. Το βράδυ της Τετάρτης, με θερμοκρασία -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ και η σύζυγός του πήγαιναν να δειπνήσουν, συνάντησαν στο λόμπι του ξενοδοχείου τον 49χρονο επιτυχημένο προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Δημήτρη Ιτούδη. Επιασαν κουβέντα για τα παιχνίδια που έχει η ρωσική ομάδα στην Ελλάδα (την Παρασκευή θα παίξει με τον Ολυμπιακό), με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει στον κ. Ιτούδη πως είναι Ολυμπιακός και ότι όχι μόνον παρακολουθεί, αλλά και παίζει μπάσκετ. Μίλησαν, στη λίγη ώρα που συναντήθηκαν, για αρκετά θέματα σχετικά με την τακτική της ΤΣΣΚΑ μέσα στο γήπεδο, ακόμη και για το καμάρι της ελληνικής καλαθοσφαίρισης Γιάννη Αντετοκούνμπο.

■■■

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από τη Μόσχα ενθουσιασμένος. Οχι μόνον επειδή ο πρόεδρος της κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολοντίν του είπε ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα με τόσο βαθιές και μακραίωνες σχέσεις με τη Ρωσία, όπως η Ελλάδα», αλλά και από τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο πρωθυπουργό (και ηγέτη του κυβερνητικού κόμματος Ενωμένη Ρωσία) Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς και με την «αλεπού της ρωσικής διπλωματίας» Σεργκέι Λαβρόφ. Εκείνο που έμαθα είναι ότι δεν έγινε με τον ρώσο πρωθυπουργό καμία αναφορά στις Πρέσπες  (μίλησαν κυρίως οικονομικά και για το πώς θα έρθουν περισσότεροι ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, αλλά και για επενδύσεις) και ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εξηγήσει στους ρώσους συνομιλητές του ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις της με τη Ρωσία. Τους είπε ακόμη ότι «στο πρόσωπό μου θα βρείτε πάντα έναν αξιόπιστο συνομιλητή». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ήταν συγκινημένος επειδή, όπως έλεγε, ήταν το μοναδικό ταξίδι που συνόδευσε τον πατέρα του – ως πρωθυπουργό – στη Μόσχα, στο Κίεβο και στην Κριμαία.

Τους έγιναν οι στύλοι… παλούκια

Ιδού τι αλίευσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της γαλάζιας παράταξης. Διεξάγεται, λέει, εισαγγελική έρευνα για τους στύλους της ΔΕΗ. Τώρα θα πείτε τι είναι αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών για τους στύλους της ΔΕΗ. Μαθαίνω λοιπόν ότι παραγγέλθηκαν πολύ περισσότεροι από όσους χρειαζόταν η ΔΕΗ. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι χάθηκαν χρήματα. Ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Γεωργαντάς καταγγέλλει ότι οι στύλοι αυτοί έχουν διάρκεια ζωής περί τα 10 χρόνια, αλλά τους αντικαθιστούσαν στους οκτώ. Τι το κακό πιθανόν να πείτε. Κατά τον κ. Γεωργαντά κάθε 8 χρόνια αγόραζαν άλλους. Και ξέρετε πόσοι συνολικά στύλοι υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια; 4,5 εκατ. ακριβώς. Καταλαβαίνετε τώρα για τι ποσά μιλάμε και γιατί κίνησε το ενδιαφέρον για έρευνα των εισαγγελικών αρχών.

Διορισμός για… Γκίνες

Ισως να είναι ο πιο γρήγορος διορισμός που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί κάλλιστα να φιγουράρει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Παραιτήθηκε ένας τομεακός γραμματέας (έτσι τους ονομάζουν πλέον τους ειδικούς γραμματείς) στις 9 το πρωί και επαναπροσελήφθη στις 9 και πέντε. Πρόκειται, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, για τον τομεακό γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από αυτούς τους γραμματείς που έχουν προσληφθεί με θητεία μεγαλύτερη του βίου της κυβέρνησης, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια (όπως προβλέπει ο νέος νόμος). Στις 18 Φεβρουαρίου δήλωσε παραίτηση ως ειδικός γραμματέας και την ίδια ημέρα προσελήφθη ως τομεακός γραμματέας. Το πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι αυτός ο γρήγορος διορισμός, αλλά οι προσλήψεις όλων αυτών που η θητεία τους ξεπερνά την κυβερνητική θητεία. Δεν έχει προς το παρόν αποφασίσει τι θα κάνει με αυτούς όταν και όποτε γίνει κυβέρνηση, πλην όμως φοβάται ότι εάν τους απολύσει ίσως απαιτηθούν αποζημιώσεις.

Και γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην εμφανίζεται ακόμη έτοιμη για να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (και ας πιέζει η ΝΔ), αλλά ετοίμασε το σχετικό νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αναμένεται να έρθει προς ψήφιση πριν από τις ευρωεκλογές, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί εάν θα έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία. Υπολογίζει μάλιστα ότι με τη νομιμοποίηση της τέλεσης γάμων ομόφυλων ζευγαριών θα αυξηθεί ο γαμήλιος τουρισμός, αφού πολλά ζευγάρια θα θέλουν να παντρευτούν σε νησιά (Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο, Κέρκυρα, Ρόδο, Σύμη κ.τ.λ.).

Ο άνθρωπος με τα βοσκοτόπια

Μαθαίνω ότι γνωστός για τα… βοσκοτόπια επιχειρηματίας έχει τελευταίως πάρει σβάρνα τα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ (και των τραπεζών) και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μου μεταφέρουν μάλιστα ότι είναι δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του (παρ’ ολίγον να τον κάνει και καναλάρχη, ενώ τους έδιναν δάνεια) και λέει στους γαλάζιους βουλευτές να κάνουν κάτι ώστε να μην πάνε τα παιδιά του στη φυλακή και ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα πάει αυτός. Θέλει να προστατεύσει τα παιδιά του. Ουδείς όμως γαλάζιος βουλευτής (από αυτούς που συνάντησε) ενδιαφέρθηκε να τον βοηθήσει.