Δεν αποτελεί παράδοξο στο τηλεοπτικό τοπίο πριν από κάθε συνέντευξη να υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα στον ή στη δημοσιογράφο και στον συνεντευξιαζόμενο. Ετσι για να σπάσει ο πάγος, για να αισθανθεί καλύτερα ο συνεντευξιαζόμενος, κυρίως εάν αυτός είναι ο Πρωθυπουργός. Κάτι τέτοιο συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλη Στάη (φωτογραφία) και στο OPEN και που αυτό το backstage αποκάλυψαν το βράδυ της Δευτέρας οι Ράδιο Αρβύλα.

***

Τα κρύα χέρια και η χαμένη υποψηφιότητα

Στον σύντομο διάλογο που είχαν, ο Πρωθυπουργός σχολίασε τα… κρύα χέρια της δημοσιογράφου, ενώ χαρακτήρισε «εκτυφλωτική» την Ελλη Στάη. Μάλιστα, στο βίντεο φαίνεται ο Πρωθυπουργός να τσεκάρει την κάμερά του λέγοντας «α, καλό φαίνεται», ενώ η Ελλη Στάη τού είπε χαριτολογώντας: «Στο τέλος θα έπρεπε να πολιτευτούμε και μαζί, αλλά δεν μου το έχετε προτείνει ακόμη». Εδώ, στα δύσκολα δηλαδή, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε, απλώς ακούγεται να γελά, παρά το γεγονός ότι η κυρία Στάη προσπάθησε να τον προειδοποιήσει ότι κάνει κρύο στο στούντιο και «μπορεί να κρυώσεις κι εσύ εδώ μέσα»! Να σημειώσω ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός επιλέγει και τα κανάλια και τους δημοσιογράφους όταν δίνει συνέντευξη, και μάλιστα κάνει και μια βόλτα από τις αίθουσες σύνταξης για κουβέντα είτε με δημοσιογράφους, είτε με τη διοίκηση του τηλεοπτικού καναλιού.

***

Τα… άχαστα backstages

Εδώ θέλω να σας θυμίσω και τούτο. Στη συνέντευξη που είχε δώσει στον Alpha ο κ. Τσίπρας, όπως το συνηθίζει, έκανε αμέσως μετά και τη βόλτα του από τα δημοσιογραφικά γραφεία. Εκεί τον ρώτησαν ποιον θα υποδείξει ως υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας. Ο κ. Τσίπρας, με τη σιγουριά που θέλει να φαίνεται ότι τον διακρίνει, δεν είπε όνομα, αλλά είπε το εξής: «Θα είναι ένας που δεν ξέρει να χάνει». Το τι έγινε και τι ονοματολογία αθλητών, ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών έπεσε στο τραπέζι δεν περιγράφεται. Τελικά κανένας δεν δέχθηκε να είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, και το κόμμα και ο Πρωθυπουργός περιορίστηκαν στον υφυπουργό  Νάσο Ηλιόπουλο. Συνεπώς, θα έλεγε κανείς, δεν έχει και τόση σημασία τι λέει στο backstage των συνεντεύξεών του.

***

Οι νέοι «λαγοί»

Μάλλον ως «λαγοί» εμφανίζονται πλέον τα στελέχη της ομάδας των «53+» προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί μια δήθεν επιστροφή στις ρίζες. Για τον λόγο αυτόν έχει επιστρατευθεί ο Νίκος Φίλης, ο οποίος παίζει το χαρτί του αριστερού προσήμου που δεν χάθηκε ποτέ. Ετσι, αφού θυμήθηκε τα συνθήματα του 2014 για την… «τραπεζοκρατία», μίλησε και για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Ζήτησε μάλιστα να «συναντηθούν» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές γιατί τώρα κυριαρχεί το δόγμα Βενιζέλου για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Και προκειμένου να κάνει τον σαφή διαχωρισμό «Εμείς» και οι «Αλλοι», ο Ν. Φίλης είπε: «Σε μια διαιρετική τομή νεοφιλελευθερισμός/κοινωνικό κράτος το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έρθει στην όχθη του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει να γίνει ένα νέο ΠαΣοΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

***

Αλλο Βούτσης κι άλλο Βρούτσης

Πρέπει να τελεί σε σύγχυση και να του κόστισε πολύ η απώλεια της καρέκλας. Δεν είναι και λίγο από υπουργός και αρχηγός κόμματος να χάνεις και το υπουργείο και το κόμμα. Θέλει δύναμη για να αντέξεις τα χτυπήματα της μοίρας. Ο λόγος για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είναι τακτικός θαμώνας του Twitter αλλά κάνει τα λάθη του. Ετσι, θέλοντας να χτυπήσει την κυβέρνηση και ειδικά τον πρόεδρο της Βουλής, έκανε έναν αναγραμματισμό. Ειδικότερα, αντί για Βούτση, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ γράφει Βρούτση (βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας). Είπαμε, η πίκρα είναι μεγάλη…

***

Τα μανικετόκουμπα του Τέρενς

Ο Τέρενς Κουίκ, πρώην εκφωνητής ειδήσεων στην ΥΕΝΕΔ (και μετέπειτα στην ΕΡΤ), ορκίστηκε 22ος ανεξάρτητος βουλευτής ή εάν προτιμάτε ο 151ος βουλευτής που στηρίζει τυφλά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο «ταξιδιάρης» υπουργός της κυβέρνησης, όπως τον αποκαλούν, πρόλαβε μέσα σε 26 μήνες να πραγματοποιήσει 70 ταξίδια στο εξωτερικό. Σας υπενθυμίζω ωστόσο και τούτα: Με την πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστεράς ο κ. Κουίκ θέλησε να γίνει απευθείας υπουργός. Και μάλιστα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ώστε τα δύο νευραλγικά υπουργεία (Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, που περιλαμβάνει και την ΕΥΠ) να τα ελέγχουν οι ΑΝΕΛ (και κατ’ επέκταση ο Πάνος Καμμένος). Το αίτημα αυτό ανέλαβε να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό ο ίδιος ο κ. Καμμένος, πλην όμως ο κ. Τσίπρας δεν του έκανε το χατίρι και τοποθέτησε υπουργό τον Γιάννη Πανούση.

***

Το δεύτερο που θέλω να υπενθυμίσω για τον «ταξιδιάρη υπουργό» δεν είναι τόσο οι πολιτικές του μεταλλάξεις όσο ο φανατισμός που είχε για τη Μακεδονία. Να σκεφθείτε ότι στα ατελείωτα ταξίδια του στην Αφρική και στις συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (αλλά και  με… φυλάρχους) τους έδινε δώρο ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ετσι έμαθαν όλοι στα πέρατα της Αφρικής (και το έμαθαν από τον Τέρενς) ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».