Εχουμε δύο από τις παλαιότερες και άλλοτε ισχυρότερες ΔΕΚΟ της χώρας, τη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ να φυτοζωούν.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας, με τους περισσότερους εργαζόμενους, που μέχρι πρότινος είχε μονοπώλιο, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Η ΔΕΗ που κάποτε ήταν μαγαζί γωνία, τώρα παρουσιάζει απίστευτες ζημιές και παράλληλα σκέφτεται να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να διασωθεί. Ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων ακυρώθηκε και σίγουρα θα βρεθεί κάποιος «λευκός ιππότης» κάποια στιγμή να τις πάρει κοψοχρονιά.

Βεβαίως, στη ΔΕΗ με τους χιλιάδες εργαζόμενους δεν ακούγεται κουβέντα για απολύσεις. Θα τολμήσει κανείς να διώξει όσους είναι περιττοί; Θα τολμήσει να κάνει κάποιος αξιολόγηση του προσωπικού; Θα τολμήσει να πει ότι πρέπει να γίνουν μειώσεις μισθών και επιδομάτων αντί για αυξήσεις στα τιμολόγια;

Όχι, γιατί θα εμφανιστούν οι «πουθενάδες» συνδικαλιστές και απειλούν ότι θα κατεβάζουν τους διακόπτες.

Φέρει ευθύνη η σημερινή διοίκηση για την κατάσταση στη ΔΕΗ; Ασφαλώς, όπως και οι προηγούμενες αλλά και ορισμένα «κοράκια» της αγοράς που θέλουν μια επιχείρηση να φυτοζωεί για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ έχουμε ένα άλλο δράμα. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει να πληρώσει ούτε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της. Ποια; Τα Ταχυδρομεία που για να μπει κάποτε κάποιος μέσα έπρεπε να έχει μέσο υπουργό και πάνω γιατί ήταν το καλύτερο μαγαζί του δημοσίου.

Σκέφτονται, μάλιστα, να πληρώσουν το προσωπικό με τα λεφτά του καταναλωτή. Πας π.χ. να πληρώσεις τη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ παρακρατούν το ποσό για τους μισθούς, κι άντε να τα βρουν μετά η ΔΕΗ που έχει άδεια ταμεία με τα Ταχυδρομεία που παρανόμως δεν δίνει τα λεφτά της.

Θα μπορούσε να είναι γέλια, αλλά είναι για κλάματα και δεν είναι οι μόνες ΔΕΚΟ στην κατάσταση αυτή. Στις Συγκοινωνίες επικρατεί χάος επειδή κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να κάνουν… φιλολαϊκή πολιτική κα να αφήνουν τους τζαμπατζήδες ατιμώρητους.

Ποιος θα πληρώσει για να μην καταρρεύσουν αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις; Μα φυσικά ο ελληνικός λαός που θα κληθεί και πάλι να  βγάλει το φίδι από την τρύπα μέσω των δυσβάσταχτων φόρων.

Το τραγικό είναι άλλο. Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πλάνο μέχρι τον Μάιο, άντε μέχρι τον Οκτώβριο και δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτε για να φτιάξει την κατάσταση. Δεν πρόκειται να πάρει οποιαδήποτε δύσκολη απόφαση που θα «μετρήσει» στις κάλπες. Κι έτσι θα αφήσει την καυτή πατάτα στον επόμενο.

Για σκεφτείτε το. Μια νέα κυβέρνηση να πρέπει να κληθεί να πάρει αποφάσεις για απολύσεις προσωπικού, αιματηρές περικοπές και άλλα μέτρα άκρως αντιλαϊκά.

Για σκεφτείτε τους «Φωτόπουλους» των ΔΕΚΟ τι πάρτι θα κάνουν στο Σύνταγμα…

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έμαθε από τα λάθη της, ούτε καν από τα παθήματά της. Δέκα χρόνια χαμένα, μια περίοδος από τις χειρότερες για τους Ελληνες και η χώρα βαδίζει ξανά στα ίδια μονοπάτια. Στους δρόμους του ωχαδερφισμού, της συνδικαλιστικής κυριαρχίας, της αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων, της έλλειψης διάθεσης εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στην πραγματικότητα.

Οι δανειστές τα βλέπουν όλα αυτά και γελάνε γιατί ξέρουν ότι και πάλι θα έρθουν στην Αθήνα ως επικυρίαρχοι…